За събота е насрочена среща в Берлин с премиера Бойко Борисов

Ангела Меркел продължава обиколката си, в рамките на която обсъжда с европейски колеги бъдещите действия след BREXIT.

По темата

Днес германският канцлер се срещна във Варшава с ръководителите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

След срещата германският канцлер заяви, че е необходима повече работа, за да се преодолее шокът от решението на Великобритания да напусне ЕС, определяйки настоящия момент като вододел за европейската политика.

„Смятам, че можем да се справим с решението на Великобритания, но ще трябва да работим упорито, за да го направим“, допълни тя.

Канцлерът също така отново повтори, че докато Великобритания не подаде официално молбата си за излизане от съюза, не може да бъде даден отговор на въпроса какви ще бъдат нейните отношения с ЕС. Според нея останалите членки на организацията имат много неща за обсъждане, така че да остане време на Лондон да реши какви връзки да установи с Брюксел.

За събота е насрочена среща в Берлин с премиера Бойко Борисов.Засилената дипломатическа активност на Ангела Меркел има за цел да подготви извънредната европейска среща на върха, насрочена за 16 септември в Братислава. Основните теми в дневния ред са укрепване на европейската икономика след решението на Великобритания да напусне ЕС, както и вътрешната и външната сигурност на Евросъюза