Инспекторите на КЗП са направили над 2000 проверки

Принудително затворени обекти и стотици актове. Така завършва сезонът по Черноморието ни. Най-честите нарушения, открити от Комисията за защита на потребителите, са фалшиви звезди на хотели и заведения, липсващи менюта и подвеждащи ценоразписи. Открити са и опасни плажни стоки.

Един от акцентите в проверките на експертите от Комисията за защита на потребителите това лято са плажните стоки – хавлии, топки, пояси, бански. Там има редица оплаквания. 

По темата

Друг сравнително нов акцент са проверките в магазините за хранителни стоки в курортите комплекси, защото, оказва се, много хора предпочитат сами да пазаруват и готвят по време на отдиха си.

Най-сериозните проверки са в обектите за отдих, в хотелите, защото много от хотелиерите все още прилагат тази практика – рекламират един вид услуга, а на практика се оказва съвсем различна. Тук става въпрос за несъответствие в броя на звездите.

„Основният вид нарушения по отношение на предоставените услуги, касае разминаването в това, което Ви рекламират – в сайт на даден хотел или при туроператори, и съответно се установява, че действително категориите не съвпадат. Част от услугите не се предоставят, тъй като това не е хотел, а къща за гости, или пък хотелът не е с 4, а с по-малко звезди”, обясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите .

13 хотела по морето са затворени заради липса на категория и реклама на несъществуващи промоции.

От комисията установили и заведения, в които мамят клиентите като рекламират в менюто по-ниски цени от тези, които маркират.

В магазините пък, освен подвеждащи етикети и реклами, имало и опасни стоки – оцветяващи хавлии за плаж, неподходящи бански за най-малките и дори опасни пояси и дюшеци.

Най-прекият път за оплакване са сезонните приемни на Комисията за защита на потребителите по морето. В тях досега са постъпили 60 жалби.

Едно нарушение, което оказва се, вече е прекратено - да се предлагат различни цени за чужденци и за българи. Такива нарушения не са установени. А работата на приемните в курортните комплекси по морето ще продължи до края на сезона.