Центровете за настаняване на мигранти вече са препълнени

Миграционният натиск у нас ще се засили значително в средата на септември. Центрове за настаняване на бежанци, които са към МВР вече са препълнени, бежанските лагери към Държавна агенция за бежанците имат капацитет да поемат още около 1100 мигранти, а потокът остава устойчив. Това сочи регулярният отчет на МВР за мигрантския натиск, цитиран от БГНЕС.

По темата

Общо 645 чужди граждани са задържани на територията на България в периода 25 август – 1 септември. Данните показват, че през последната седмица на август няма промяна на мигрантския поток, спрямо средата на миналия месец, когато за период от седмица бяха задържани 650 лица. Арестите на повечето от мигрантите миналата седмица са извършени при опит да напуснат България и да влязат в Сърбия. От началото на годината у нас са установени общо 12 341 бежанци. 

Ситуацията с бежанските центрове обаче продължава да се влошава, става ясно от статистиката на Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет. Само за последната седмица в лагерите са настанени нови 532 лица. ДАБ има капацитет да поеме до 5130 мигранти, а към момента в бежанските центрове се намират 4061, което означава заетост от цели 79%.

Ако тенденцията се запази, то само след две седмици, властите ще бъдат принудени да търсят нови места за временно настаняване на бежанци, които вече са влезли на наша територия.

Почти половината от настанените в центровете на Агенцията за бежанците са от Афганистан, 20% са от Ирак и 18% - от Сирия. По данни на ДАБ извън бежанските центрове, на собствена издръжка, се намират 412 души.

Ситуацията с домовете за временно настаняване към Дирекция “Миграция” продължава да се влошава, сочи статистиката на МВР. Към момента капацитетът на заетост е 154% или при възможност да поемат 940 лица, в тях се намират 1446 души, като само последната седмица са били настанени още 102 лица. 

За последните седем дни българските власти са успели да върнат обратно едва 23 незаконно пребиваващи граждани, от които петима са изпратени в Турция.