Причината - масовия бой между бежанци и нападението над полицаи

Жандармерия в Харманли след масовия бой между бежанци и нападението над полицаи. Градът е настръхнал, а за неделя се готви протест. Какво ще се промени? 

Жандармерията вече е тук. Те пазят реда в града. Само за няколко седмици броят на бежанците е поне петкратно увеличен. Конфликтите и сбиванията също. Заради страховете на жителите на Харманли вече ще се спазва стриктно вечерният час. Нито един чужденец не трябва да напуска лагера късно вечер.

По темата

След десетократното увеличаване на броя на бежанците в Харманли и след последните конфликти, които се случиха тук, полицейското присъствние вече е засилено. На място има и Жандармерия, която да следи за реда на територията на бежанския център, така и за реда на територията на целия град. А харманлийци се притесняват. Заради това ще се спазва вече по-стриктно и вечерният час, който съществува много отдавна на териотрията на бежанския център. През лятото те нямат прамво да излизат след 23 часа, а през зимата след 22 часа.

Семейството на Цонка Димитрова често е на детската площадка в центъра на Харманли. Тя е с дъщеря си и внучето. На метри от тях има двайсетина чужденци, които седят на скамейките. Масовото присъствие на мигранти в града изнервя хората.
 
"Конфликтът е неизбежен", на мнение е Цонка Димитрова. 

"Постоянно има напрежение", казва Ивелина Иванова. 

Двете жени не се притесняват за собствената си сигурност, но 3-годишният Илко е непрекъснато пред погледа им. Хората, живеещи около бежанския лагер са още по-изплашени.
 
"Много хора ходят из града, бежанци ходят из автогарата, на пазар, навсякъде, лягат по земята", възмущава се Галина Христозова. 

След двата инцидента в бежанския център, при които пострадаха общо петима чужденци, а полицаите бяха нападнати с камъни, на територията му вече дежури Жандармерия. До вчера почти всяка вечер хората в Харманли са се будили от силна музика и пиянски гуляи, както в града, така и в лагера. 
 
"Системно се злоупотребява с алкохол и мисля, че това е основна предпоставка за такива инциденти. Вариантът е да се спазва вътрешния правилник", казва Евгени Генов, началник на районното управление на полицията в Харманли. 

Чужденците от различни националности спят в различни сгради - мярка именно срещу конфликтите и агресията. Дворът обаче е общ. 
 
"Досега вътре не е имало индикация за конфликти. По принцип знаете, че техният път за миграция е доста дълъг, доста изнервящ и всяка малка провокация може да доведе до подобно нещо", обяснява директорът на бежанския център в Харманли Йордан Малинов. 

А предстоящото преобразуване на лагера в затворен тип не се харесва на чужденците, които признават, че напрежение между различните националности има. А напрежението в Харманли е провокирано и от многото набези срещу земеделски градини. 

"Допълнително изкарания патрул след обход на градската част в тъмната част на денонощието, ги пренасочваме към места, където стават тези набези на селскостопанската продукция", обяснява началникът на районното управление на полицията в Харманли Евгени Генов. 

А заради последните инциденти хората в Харманли излизат на протест в неделя. Предизвикалите последното масово сбиване на територията на бежанския лагер в Харманли най-вероятно ще бъдат преместени в друг център на агенцията за бежанците.

Репортер: Димитър Иванов