Броят на чужденците там в момента е около 1500 души

„В центъра за настаняване на бежанци в Харманли системно се злоупотребява с алкохол и мисля, че това е основната предпоставка там да има инциденти”, коментира пред NOVA Евгени Генов, началник на районното управление на полицията в града.

По темата

Стотици бежанци се биха преди близо ден в центъра за настаняване в Харманли. Стигна се и до удари по пристигналите на място служители на реда.

Според полицията в боя са участвали близо 800 чужденци, а конфликтът започнал от спор за фалшиво пеене. Трима сирийци са били ранени, но вече се чувстват по-добре. Напрежението в центъра в Харманли обаче нараства. Броят на чужденците там в момента е около 1500 души- при едва 150 преди няколко седмици.

От ВМРО настояват центърът да бъде преструктуриран от отворен тип в затворен тип и вече подготвят протест в града. „Искаме и затягане на контрола в бежанския център, тъй като в момента според нас контролът там е много слаб”, заяви Николай Георгиев, председател на ВМРО – Харманли.

Вариантът чужденците да не бъдат допускани извън оградата на центъра, вече се обсъжда между Агенцията за бежанците и МВР. "Ще засилим охраната и ще променим леко организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти. Ще ги разделим на отделни националности, защото разликата в поведението на сирийците и афганистанците е много голяма", заяви в понеделник вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Повече по темата гледайте във видеото.