И Чехия ще помага на България за охрана на външната граница на ЕС

България не може да гарантира желаната работа и заплащане на всеки мигрант. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на официално посещение в Прага.

Държавният глава подчерта, че външните граници на ЕС трябва да бъдат защитавани ефективно, но трябва да се спрат първопричините, които тласкат мигрантите към Европа.

По време на посещението му в Прага стана ясно, че  Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз.

 

КАДРИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ В ЧЕХИЯ ВИЖТЕ ТУК

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни Милош Земан.

"Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути", категоричен беше президентът Росен Плевнелиев. В Прага държавният глава се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза.

"Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество", каза още президентът Росен Плевнелиев в чешката столица.