Борисов разпореди да бъдат проверени действията на областния управител по случая

Продажбата на земята под Царските конюшни прерасна в политически скандал. 

Заради прехвърления на безценица имот в центъра на София управляващите поискаха оставката на областния управител.

Опозицията от БСП пък иска оттеглянето на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна разпореди да бъдат проверени действията на областния управител по случая и поиска прокуратурата да извърши цялостна проверка на сделката. 

По темата

Борисов заяви, че ще поиска оставката на областния управител на София Веселин Пенев, ако се докажат нередности след проверката. 

От Министерски съвет уточняват, че до публичното изнасяне на данните Борисов не е бил информиран за нея.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ, ЗАСНЕТИ С ДРОН

От ГЕРБ побързаха да напомнят, че Пенев е излъчен от Реформаторския блок.

От БСП пък поискаха оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Според тях Бъчварова е съучастник в сделката за Царските конюшни. От партията твърдят, че разполагат с документ, в който вътрешният министър дава зелена светлина за сделката с царските конюшни. 

„БСП пак са неподготвени и пак клеветят. Това е изводът в тази история”, заяви Румяна Бъчварова.

„Да благодарим на другарката Нинова за това какво е БСП – преднамереност, некомпетентност и лъжи. Целият ден това е поведението на БСП и ние като политическа сила, която много държи на истината, държим на това да не оставаме в заблуда нито един човек. Много грозно и недостойно политическо поведение. Няколко думи по сделката. Това е недостоен начин да се прехвърли политическа вина там, където тя не съществува", заяви още Бъчварова.

Тя обясни, че МВР няма становище, защото имотите на МВР на въпросния терен през 2000 г. са обявени за имоти с отпаднала необходимост. Оттогава досега не е издаден акт, който да удостоверява собствеността на тези имоти, за да може да се прехвърлят или да се разпорежда МВР с тях. 

„Кой предложи областният управите? От разговорите, които бяха водени, човекът, който го предложи, се казва Радан Кънев. Изцяло подкрепяме премиерът Борисов за искането РБ да оттегли сегашният областен управител”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Регионалният министър Лиляна Павлова от своя страна каза, че темата не трябва да се политизира, а да се прави ясно разграничение.

„Сделката касае не продажба, а прекратяване на собственост върху земя, върху която има сгради, които са собственост на няколко ведомства, държавни институции. Сделката не касае прекратяване на съсобственост на сгради, а касае решение на областния управител”, уточни Павлова. 

От Реформаторския блок на този етап отказват коментар под претекст, че нямат достатъчно информация. Неофоциално обаче подозират разчистване на сметки с частта от Блока, които са врагове на ГЕРБ. Очаква се Веселин Пенев да даде пресконференция, за да обясни казуса с Царските конюшни.  

По темата работиха: Калина Влайкова и Мия Димитрова

Припомнете си подробности около скандалната сделка във видеото: