Втори ден продължава борбата с огнената стихия

Извънредно положение обявиха властите на гръцкия остров Тасос. Втори ден там продължава борбата с огнената стихия. Четири пожара пламнаха вчера. Днес ситуацията е по-спокойна, след като заваля дъжд. 

Огнищата са на различни места на острова. Те ту затихват, ту се появяват отново. Едно от тези места е село Рахони, където пожарът бе напълно овладян, но този следобед нещата отново излязоха извън контрол. Огънят обхвана нови територии буквално до селото.

На място има пожарни, а самолети и хеликоптери прелитат постоянно. Много доброволци също се включиха в борбата, за да спрат огъня преди да стигне до къщите.  

През изминалата нощ са изгорели и къщи. Властите на острова съобщиха за пострадали хора. Евакуирани са жители на селището Казавити. Огънят вероятно е причинен от мълнии. Четири са огнищата, а силните ветрове пречат на погасяването на пожара и го разпространяват. 

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Огънят е тръгнал от село Принос, чиито жители бяха евакуирани. На места той е достигнал на само на 200-300 метра от постройки. Пламъци бушуват и на Атон.

Огнената стихия събуди спомените от 1985 г., когато пожар унищожи голяма част от горите на острова. 

По темата

Българското генерално консулство в Солун съобщава, че до момента няма пострадали и бедстващи български граждани в засегнатите територии, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Основните пътища са проходими към момента. Поради гъстия дим на много места в засегнатите райони и в планинските части е затруднено придвижването. Затворено обаче е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен.

Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на острова. Фериботите се движат нормално. Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата.

Информация: Галина Занева, Бойка Атанасова