Лекарите излязоха на протест

Медиците от „Пирогов” излязоха на спонтанен протест. Причината е поредното насилие над екип на болницата. Пиян пациент нападна и нарани тежко медицинска сестра, пострадал е и един лекар.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

В събота срещу неделя мъж в нетрезво съсътояние отива в "Пирогов " с порезна рана на лицето. След като лекарите полагат всички грижи за него, той им се отблагодарява с юмруци. Равносметката - една от сестрите е с комоцио и счупен нос, а дежурният лекар с рана на главата, ръката и счупени зъби.

В дългогодишната практика на д-р Тома Попов не се е случвало пациент да го удари. До онзи ден. "В момента, в който го освободихме той нападна екипа, мен ме удари по главата. Медицинската сестра е със счупена лицева кост и нос", обясни д-р Попов.  Битият лекар казва, че нито той, нито някой от колегите му са провокирали агресията над тях. 

Инцидентът е станал около 04.30 часа в неделя. На място отива патрул, който заедно с помощта на охраната в "Пирогов", успява да озапти 32-годишния Младен Миладинов.

Мъжът е от пернишкото село Калище. Бил е задържан за 24 часа, а след това е освободен заради здравословното му състояние. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".  Той е привлечен като обвиняем за нанасяне на телесна повреда на медицинско лице.  За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години.

По темата

Миладинов вече е бил осъждан – за управление на МПС след употреба на алкохол. За това му е наложено наказание „Пробация“, с присъда, влязла в сила на 03.09.2012 г.

Възмутени от поредния случай на агресия, лекари, сестри и санитари от "Пирогов", напуснаха тази сутрин кабинетите си и излязоха на символичен протест и призоваха да се сложи край на насилието над медици и виновникът да бъде наказан. Медиците поискаха и повече сигурност, защото много от тях идвали със страх на работа.

Лекарският протест доведе в Пирогов и здравния министър Петър Москов. "Категорично недопустимо е, независимо в какво състояние е бил пациентът. Това, което е причинил, е приравнено в закона като насилие срещу длъжностно лице", заяви той.  "Идиоти ще има винаги, не говоря за конкретния човек, но такива хора има", добави министърът.

Медици разказаха, че само преди седмица в болницата се разиграл друг екшън. След като лекарите не позволили на родителите на дете, ухапано от куче, да влязат в залата, в която го лекували, бащата извадил оръжие и отправил заплахи за физическа саморазправа. 

Дали в болницата ще бъдат въведени по-строги мерки за сигурност ще стане ясно утре. Тогава е насрочена среща между ръководството на "Пирогов", столичната полиция и гл.секретар на МВР.