Заради срещата на върха - драконовски мерки за сигурност

Среща на високо ниво в Пловдив. 11-има президенти на европейски държави обсъждат кризата с бежанците и борбата с тероризма. Разговорите се водят при извънредни мерки за сигурност.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Държавните глави бяха посрещнати от президента Росен Плевнелиев в емблематичния Етнографски музей в Стария Пловдив. Кризата с мигрантите и сигурността в Европа бяха фокус на разговорите.

По темата

По време на срещата държавният ни глава се застъпи за общоевропейска отбранителна система, за разширяване на ЕС към Западните Балкани и за независим енергиен пазар.

От Европейския енергиен съюз, например, ще спечелят всички, защото ще имат независими енергийни източници на газ. Типичен пример как силен ЕС означава силни национални държави”, каза Плевнелиев,

Пристигането на държавните глави парализира почти половината град. Заради драконовските мерките за сигурност от снощи коли и пешеходци не се допускат по централните улици на Стария град.

Президентската среща вероятно ще превърне в изпитание и за хиляди родители и ученици в първия учебен ден. Възможно е в някои училища откриването на учебната година да се отложи с няколко часа.

Ограниченията по улиците в Пловдив ще бъдат в сила до 11.00 ч. в четвъртък, когато и последният кортеж ще напусне града, а срещата на президентите ще  продължи в София.