От сделката е произлязла значителна вреда за държавата, смятат обвинителите

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия областен управител Веселин Пенев заради сделката с Царските конюшни, съобщават от обвинението.

По темата

В качеството си на управляващ държавната собственост на територията на областта, Пенев съзнателно е сключил, от името и за сметка на държавата, неизгодна сделка, като се e разпоредил с имоти частна държавна собственост и от това е произлязла значителна вреда за българската държава”, смятата от прокуратурата.

Основен предмет на разследването са три договора от 8 юли тази година, сключени от ексобластния управител и „Евротрансбилд“ ЕООД, с които е прекратена съсобствеността между държавата и търговското дружество.

С тези договори Пенев е продал на „Евротрансбилд“ идеални части от поземлен имот с площ 1376 кв.м. в гр. София, бул. “Княз Александър Дондуков“ 58, идеални части от поземлен имот с площ 4 762 кв.м. в гр. София, бул.“Княз Александър Дондуков“ 56 и идеални части от поземлен имот с площ 1191 кв.м. в гр.София, бул. “В.Левски” 106", уточняват от държавното обвинение.

В хода на разследването, освен събиране на доказателства за тези неизгодни сделки, ще се проверяват всички договори за разпореждане с имоти, държавна собственост или идеални части, сключени от Пенев.

Разпоредено е да се изискат и всички договори за придобиване и наемане на движими вещи, както и сделки за доставки и услуги, за които са използвани държавни средства по нареждане на бившия областен управител.

Веселин Пенев подаде оставка след разкритията на левицата, че 7 и половина декара в идеалния център на столицата са продадени на безценица.

От прокуратурата заявяват, че разследването ще продължи два месеца.