Той се намира край дупнишкото село Самораново и струва около 35 млн. лв.

Министерството на правосъдието отчита строежа на най-модерния у нас затвор. Той се намира край дупнишкото село Самораново и е на стойност около 42 млн. лв. Парите са осигурени от Норвежкия финансов механизъм.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В последните 60 години в страната не са изграждани затвори. В новия комплекс има общежития за лишени от свобода, административни сгради, обучителен център, училище, цехове за работа. В затвора ще бъдат настанени 400 лишени от свобода. Изгражда се и модерен арест за 40 души.

Преди почти 5 години с пари от Норвежкия финансов механизъм започва проектирането не просто на нов затвор в България, а на цял комплекс с преходни отделения и обучителен център за служителите в системата. Срокът на изпълнението му е по-малко от година и половина.

„Нищо не се свърши първите 2 години, защото имаше пандемия. След това започна войната и цените скочиха до небето. Ние ви притискахме със сроковете, казахме ви, че трябва да мислим за план Б”, посочва Ким Екхауген, директор на Международна дирекция в Норвежката корекционна служба.

„Може би в началото на септември вече ще имаме готовността да пуснем в експлоатация както затвора, така и прилежащите съоръжения и учебен център”, подчерта гл. комисар Ивайло Йорданов,  директор на ГДИН.

Във всяка стая ще има само по двама души, уверяват от Министерството на правосъдието. Килиите разполагат със собствен санитарен възел, но най-голямото предимство е пряката светлина, която влиза през прозорците без решетки.

Модернизираните затворнически килии във Враца - като хотелски стаи

„Няма как да избягат. Целта е нашите лишени от свобода ще погледнат на нещата от друг ъгъл и да търсят други възможности за напускане на това място. Със сигурност през тази решетка тук”, категорична е комисар Надя Радковска, началник отдел "Международно сътрудничество", ГДИН.

В затвора присъди ще изтърпяват както рецидивисти с дълъг стаж зад решетките, така и извършители на тежки умишлени престъпления.

„Няма да бягат, защото мерките за сигурност са на високо ниво - изградена е модерна периметрова охрана. Така че няма от какво да се притесняват гражданите, че ще бягат”, категорична е Мария Павлова,  служебен министър на правосъдието.

Топла връзка, в която няма нито една врата, свързва администрацията с килиите. А тежките метални резета и ръждясали ключове, закачени на униформите на надзирателите, отиват безвъзвратно в историята.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase