Очаква се днес и утре сутринта 450 хиляди души да тръгнат по пътищата на страната и към Гърция

Засилени мерки за сигурност заради предстоящите 4 почивни дни и очаквания интензивен трафик. Ще има 24-часово наблюдение и записване в реално време на събитията по пътищата.

На всеки кръгъл час МВР ще подава актуална информация за катастрофите и проблемите по пътя.  Очаква се по празниците 360 000 българи да пътуват в страната, а 50 000 да заминат за Гърция.

На изходите на София трафикът вече е интензивен. Очаква се сто хиляди автомобила да напуснат столицата в рамките на днешния и утрешния ден. 

По темата

От "Пътна полиция" призовават шофьорите да са внимателни зад волана.

Всяка седмица между 500 и 600 водачи без книжка ловят пътните полицаи в цялата страна.

„Всички можете да си представите, който не е имал свидетелство никога и се движи, той е опасен за всички нас като участници в движението. Всяка седмица между 20 и 30 водачи се хващат след употреба на наркотични или други упойващи вещества”, обясни Бойко Рановски, шеф на "Пътна полиция".

Проблем се оказва и инфраструктурата. Ремонтират се тунелите Витиня и Ечемишка на магистрала "Хемус". На магистрала "Тракия" се очаква затруден трафик заради ремонти на моста до село Труд и моста над Стряма. 

„На ремонтите на тунела Витиня няма възможност за осигуряване на втора лента, затова сме осигурили първокласен път, който е през прохода Витиня. Биха могли да го ползват всички пътуващи за Северозапада”, каза Георги Златев  от АПИ. 

Ремонт има и на магистрала „Струма” край Благоевград. Там продължава поправката на проблемния пътен възел Кочериново, на който станаха десетки катастрофи заради неудобен ляв завой. От Пътната агенция се надяват преработеното в кръгово кръстовище да заработи до дни и да облекчи трафика в района. 

Днес е и Европейският ден без жертви на пътя и за последните 24 часа, за радост, загинали няма.