По изчисления на туристическия бранш 400 000 българи тръгнаха на път

Денят на независимостта даде начало и на поредната серия почивни дни. По изчисления на туристическия бранш 400 000 българи тръгнаха на път. Това, съчетано с ремонти и леки катастрофи, доведе до сериозни задръствания по основните пътни артерии.

Първият почивен ден за стотици българи започна с чакане в 5-километрова тапа на главен път Е-79. Трагедията на пътуващите принуди властта да открие предсрочно пътен възел "Кочериново" и така да облекчи трафика.

Пътуващите на "Хемус" обаче нямаха късмет с нов пътен възел и чакаха около час около тунелите "Витиня" и "Ечемишка" - заради ремонтите в двата тунела и лека катасрофа.

По темата

Катастрофа и ремонти образуваха тапа и по магистрала „Тракия”. Аварирала цистерна край село Буново обърка трафика и по Подбалканския път. Жертви няма, шофьорът се отърва с леки наранявания и уплаха. Докато кислородът, който превозваше беше източен, движението на колите се отбиваше през Горна Малина.

Движението на граничен пункт „Маказа” вече е спокойно, а чакане на границата няма. Рано през деня, обаче, хиляди тръгнаха към Гърция и по граничните пунктове се образуваха сериозни задръствания. Напрежение и нерви обаче нямаше.

Голямото пътуване на юг започна по тъмно. А с изгрева дойдоха и задръстванията на „Маказа”. Въпреки натоварения трафик обаче, минаването през граничния пункт отнемаше най-много половин час. За хората с малки деца изпитание се оказа не чакането, а липсата на тоалетна. Всъщност тоалетни има, но нямат АКТ 16 и са заключени.

Рано сутринта започнаха задръстванията и на граничния пункт „Кулата”.

„Интензивен е трафикът, има много граждани, които посещават Гърция с цел туризъм. Това е причината за задръстванията и от друга страна не добре развитата инфраструктура на ГКПП „Промахон”, въвеждането на тематичните проверки от страна на гръцките митници и въвеждането на така наречените тол такси, които са на гръцка територия”, коментира директорът на регионалната дирекция „Гранична полиция”-Смолян.

За да няма напрежение, на всички гранични пунктове иммаше допълнителни екипи. Те ще бъдат там и в неделя, когато се очаква голямото прибиране от четирите почивни дни.

Опасенията на туристите, че ще имат проблеми в Гърция заради стачката на фериботитеи не се сбъднаха. Корабите към Тасос вървяха по график. Сериозни проблеми, обаче причинява стачката на превозвачите, които разчитат на дългите фериботни линии. Те очакват щетите им от четирите дни стачка да достигнат хиряди евро. Поргнозата е за поне 600 блокирани български тира. Това ще забави доставки на бързоразвалями продукти като плодове, сладолед, риба, месо, миди и злеченчуци. Затова от бранша настояват за спешни мерки от Брюксел и бързо възстановяване на работата по пристанищата.

„Само моята фирма има между 25 и 35 камиона, които тръгват всеки ден за дестинации Италия, Испания и Франция. В момента те са блокирани долу. Надявам се да е не повече от 48 часа, но това забавя доставки. Натоварва ни с допълнителни плащания на шофьорите за времето на престой”, коментира превозвачът Илиян Филипов.

Репортери: Димитър Иванов, Екатерина Николова