Заложник в спора се оказа днешното заседание на депутатите

Бойкот в парламента заради смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Заложник в спора се оказа днешното заседание на депутатите.

Решението, което засяга външната политика на България, отчетливо резонира във вътрешно-политически скандал. Освен че иска оставката на кабинета и ще събира подписи за вот на недоверие, опозицията показа, че ако реши, може да провали заседанието на парламента.

По темата

При почти пълна зала три пъти народните представители от мнозинството направиха опит да съберат 121 души, но не успяха. Бойкотираха ги БСП и ДПС, които не се регистрираха и така провалиха днешното заседание. От ГЕРБ ги обвиниха в саботаж заради оттеглената подкрепата за  Ирина Бокова.

От ДПС признаха, че ще дадат подкрепа за вота на недоверие на БСП, а проваленото заседание показало очевидното – че в парламента няма управляващо мнозинство.

Според БСП случката маркира началото на разпада на управлението. Социалистите обясниха, че водят разговори с парламентарните групи за вота на недоверие, а интересът бил много голям. От АБВ обаче порязаха амбициите им, че безпроблемно ще дадат подписи за вота. Поискаха въпросът да се решава на лидерско ниво.

Премиерът Бойко Борисов проследи от дистанция бурята, която предизвика смяната на номинацията ни за ООН.

Междувременно претендентките за поста продължиха с писмените послания, които приоритетно отправиха за чужди медии. Кристалина Георгиева обясни, че за седмица трябва да направи това, за което опонентите ѝ са имали една година. Ирина Бокова - че остава в състезанието. Припомни, че най-важната фаза от него идва следващия месец и не вижда сериозна причина да се оттегли, защото се чувства отговорна, към тези които я подкрепят.

Предстои утре депутатите да се съберат за последното за седмицата заседание на парламента. НС трябва да разгледа законопроект за забрана на носене на бурки на официални места. Инициатива, срещу която ДПС имат сериозни възражения.