Законодателят се опитва да обезсмисли квадратчето, твърди Асен Генов

Ще отидат ли при първия гласовете на избралите „Не подкрепям никого” в бюлетината? Темата коментираха в „Здравей, България” Асен Генов от „Протестна мрежа” и математикът Михаил Константинов.

„Хората са излъгани за това, че могат наистина да упражнят протестен вот. Законодателят по-рано се опита да превърне правото в задължение и да вмени на хората задължението да гласуват, въпреки че Конституцията казва, че това е право”, коментира Генов.

По темата

Той поясни, че вотът е протестен, но че няма разлика между „Не подкрепям никого” и недействителна бюлетина. И двете се изваждат от броенето и се стеснява базата, на която се изчисляват процентите.

„Затова според мен правилното е или задължението да гласуваш да го няма, или гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого” да участват в броенето”, заяви Асен Генов.

„Ако гласуваме с това квадратче, безспорно помагаме на първия. Когато сложите гласовете против всички, без да бъдат подадени за някого, да бъдат действителни, влизате в хипотезата на безкрайния цикъл. Няма да имате избран кмет не на два тура, а дори на 20. Няма да имате избран президент не на два тура, а на колкото искате”, поясни от своя страна Михаил Константинов.

„Представете си, че гласуват половината против всички. Тогава никой друг не може да е повече от половината”, допълни той.

„Българите да отидат и да гласуват както искат, но да знаят, че нищо не правят с това квадратче – все едно пускат бяла бюлетина. За мен това е пълна глупост”, каза математикът.

 

ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ЗА ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ ТУК