На света са останали идва 3 900 тигъра и 880 горили

Животът на нашата планета бавно изчезва! За това алармират от Световния фонд за дива природа с последния си доклад „За жива планета”.

Планетата навлиза в напълно нова фаза от историята си - масово изчезване на цели видове. А проблемът е глобален. Според природозащитниците такова нещо не се е случвало от изчезването на динозаврите до днес.„

ЖИВОТЪТ НА ЗЕМЯТА - НА ПЪТ ДА ИЗЧЕЗНЕ 

До 2020 година се очаква популацията на диви животни в света да се свие до 2/3 от това, което е била през 1970 година.

По темата

Според изчисленията на експертите в момента на Земята живеят едва 415 000 слона. Те живеят в 37 страни от Африка. Броят им ще намалее с още 110 000 до 10 години заради бракониерството.

А къде е най-сигурното място, на което може да видите тигър? Зоопаркът!

В света са останали едва около 3 900 животни от този вид.

А горилите? В света има 880 планински горили. Те наистина са критично застрашен вид. Всяка година се стопяват с 2%, сочат данните на Световния фонд за дива природа.

Заключенията от доклада сочат още, че няма никакви изгледи това изчезване на видове да се забавя. А от 1970 година досега популацията на гръбначни животни, риби, бозайници и влечуги е намаляла с близо 60%.

Причините за тази ужасяваща статистика? Замърсяването на околната среда, свръхексплоатацията на природните ресурси, разрушаване на местообитанията на тези видове.

До 2050 година може напълно да изчезнат тропическите гори, като не броим тези, които са под специална защита.

„В нашата епоха дивите животни изчезват с безпрецедентни темпове”, обяснява Марко Ламбертини, генерален директор на Световния фонд за дивата природа. „Не става дума само за прекрасните видове, които всички обичаме. Биоразнообразието е основа за здрави гори, реки и океани. С изчезването на видовете и техните екосистеми ще изчезне чистият въздух, водата, храната, които те ни предоставят”.

Според доклада най-драстичен е темпът на загуба на сладководните видове - цели 81% от 1970 г. до 2012 г. За същия период сухоземните и морските видове са намалели със съответно 38% и 36%. Средният спад е от 2% на година, а при сладководните видове - 3,6 на сто годишно.

Докладът "За жива планета 2016 г.: Рискове и стабилност в една нова епоха" е 11-о издание на основополагащата двугодишна публикация на Световния фонд за довата природа. Докладът проследява състоянието на над 14 000 популации на гръбначни животни от 3700 вида за периода 1970 г. - 2012 г.

Редактор: Ина Григорова