Те са с комплексно значение и затова е необходимо отговорно да се стопанисват, според Георги Костов

"България е третата най-богата страна в Европа по биоразнообразие на горите си. От всички природни ресурси в страната, те заемат най-голям дял, като са с комплексно значение и затова е необходимо отговорно да се стопанисват".

 

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на годишната среща на Съюза на европейските лесовъди, приключила в Несебър, пише БГНЕС.

 

"Секторът ще продължи да подпомага икономическото развитие на страната, като осигурява подходящи условия за реализация на работниците и служителите в него и като разширява до максимум усилията за смекчаване на последиците от изменението на климата и ще гарантира поддържането на здравословна околна среда", заяви Георги Костов.

 

Той припомни, че горските територии в страната са 4 180 000 ха, или 37% от територията на България, като около 67% от тях са широколистните. 55% от горските територии са в "Натура 2000”. Добре подготвени специалисти стопанисват 3 национални парка, 11 природни парка и 700 защитени зони с горски територии.

 

"Страната ни е включена и в общоевропейската борба с климатичните промени с програма от мерки за адаптация на горите към изменението на климата. В страната има и широко развита ловно-рибарска дейност с богати традиции и трофейна реализация, с регистрирани 130 000 ловци”, поясни Костов.