Днес е празникът на зоологическите градини

От няколко години в зоопарка във Варна раждаемостта сред животните процъфтява. От началото на годината са се родили цели 34 бебета.

В момента върви и трескава подготовка за лятото, когато традиционно има много посетители.

И тази година навръх професионалния празник в зоопарка във Варна настроението е приповдигнато. Най-вече сред животните. А за посетителите се предвиждат много изненади.

„Решили сме още повече игри да има до края на годината, както и следващите години. И това да го превърнем в тенденция на нашия зоопарк”, заяви зоологът Пламена Каразутева.

Обявиха конкурс за любима двойка животни в зоопарка във Варна (ВИДЕО)

А освен повече игри има и повече бебета.

„От началото на годината са родени 34 бебета, като най-интересното засега е нашето двугърбо камилче, което се роди на 3 април пред посетители.  Имаме и муфлони, виетнамски прасета, кози”, разказа още Пламена Каразутева.

А наред с бейби бума от зоокъта напомнят и за важната си мисия.

Новите слонове в Софийския зоопарк: Фрося и Луиза вече радват посетителите (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Зоопарковете имат изключителна роля в опазването на природата и опазването на биологичното разнообразие. Също така зоопарковете смениха изцяло своя облик, като се съобразяват с новите изисквания”, обясни  Иванка Стоянова,  директор на зоопарка във Варна.

А зад всичко това стои труда на целия персонал.

„Всяка година има непрекъснати обновявания и текущи освежавания на местообитанията на животните”, обясни Нора Люцканова,  уредник зооколекция.

„Усещането е изключително приятно - да се разпознава труда, който полагаме всеки ден за обитателите на зоопарка.  Ежедневно, да, понякога без почивка дори се налага. Особено, когато имаме някои видове малки. За нас това е мисия. Това не е само работа. Това е мисия и ние сме отдадени всеки ден”, заяви Пламена Каразутева. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase