Появиха се предложения да се мерят талиите на работниците и да се спре сладкото на децата

Затлъстяването се превръща във все по-голям проблем, не само за здравните системи, но и за икономическия растеж на държавите. Сред най-засегнатите е Великобритания, където се разгоря спор какво да се прави с хората с наднормено тегло. Появиха се предложения да се мерят талиите на работниците и да се спре сладкото на децата. Кои от тях ще бъдат реализирани сега ще научим от кореспондента ни Павлина Трифонова.

Властите на Острова дадоха ясно да се разбере, че затлъстяването на нацията се превръща в огромен проблем. Особено що се отнася до работоспособност. Редица проучвания показа, че хората с наднормено тегло по-често излизат в болнични и страдат от заболявания, водещи до трайна неработоспособност. Нуждаят се от повече медицинска грижа и стимули за слабеене. Как във Великобритания смятат да решат проблемът, разказваме сега.

Доц. д-р Константин Гроздев: Какви рискове крие затлъстяването?

Във Великобритания лекарите вече ще изписват на болни хора с наднормено тегло безплатни инжекции за отслабване. "Оказвах натиск върху правителството да премахне захарта и да въведе здравословни нейни заместители. То очевидно не желае да направи това, но сега е готово да похарчи 40 милиона паунда за експеримент с лекарството против затлъстяване "Уегови". Значи могат да отделят толкова за него, но не и за проучване на алтернативи на захарта", заяви Лорд Брук.

Една четвърт от хората в Обединеното кралство са с наднормено тегло и броят им непрекъснато расте. "Има сериозни проблеми с детското затлъстяване в тази страна, както е и в други държави по света. Почти едно на всеки 10 деца започва начално училище с наднормено тегло и приблизително едно на всеки пет деца го завършва със затлъстяване. Децата, които живеят в бедни райони, са повече от два пъти по-склонни към напълняване. Затлъстяването струва на страната около 58 милиарда паунда. Правителството прави всичко възможно, за да помогне проблемът да се реши от най-ранна възраст", смята Лорд Евънс.

Бедните деца в английските училища получават безплатен обяд, за да е сигурно, че поне веднъж дневно се хранят здравословно. "Много страни в западния свят имат проблем с детското затлъстяване. Консумирането на захар при деца на възраст от една до 18 години в Обединеното кралство е двойно над максималната допустима норма и повече от пет процента от дневния енергиен прием. Яденето на твърде много захар може да доведе до наддаване на тегло, което от своя страна увеличава риска от сериозни заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и COVID-19. Освен това увеличава риска от кариес. Проучване показа, че децата, които са с наднормено тегло или живеят със затлъстяване, консумират между 140 и 500 излишни калории на ден, в зависимост от възрастта и пола", коментира Лорд Евънс.

С какво се хранят учениците – у нас и в Европа?

Така болните деца стават болни възрастни, които трудно биват наемани на работа. Затова се лансира идея да се постъпи, както е в Япония. Там работодателите имат право да измерят талията на служителите си веднъж годишно и ако се е увеличила, да ги включат в програма за отслабване. Проучва се и друг чужд опит.

"Децата на Канада се хранят с пълномаслено мляко в продължение на много години, хиляди и хиляди деца. Те са много по-здрави и не страдат от затлъстяване. Искам също така да попитам - ще насърчи ли правителството 40-те милиона хора с наднормено тегло в тази страна да ядат правилния вид мазнини, тъй като това води до намаляване на затлъстяването?", посочи Лорд МакКол.

Не изпускайте ритъма на деня - Последвайте ни в Google News Showcase