Проверката направи Георги Георгиев в "На твоя страна"

Всяко трето дете в Европа – с наднормено тегло. Това показват последните данни на Световната здравна организация. През последните 10 години затлъстяването при децата се е удвоило, а като основна причина за това – експертите посочват нездравословното хранене.

Екип на NOVA бе в стола на едно от столичните училища. Там само след дни стотици ученици в учебното заведение ще получават своя обяд. Храната се приготвя всеки ден, а пътят на всеки продукт се следи внимателно. Според последния доклад на Световната здравна организация 1 от 3 деца в региона в предучилищна възраст страда от наднормено тегло или затлъстяване. Това са 29% от децата на възраст между 7-9 години. У нас с наднормено тегло са 32 % от момчетата и 29% от момичетата в тази възраст.

Електронни медицински бележки в училище от тази есен (ВИДЕО)

Според прогнозата на Световната федерация по затлъстяване честотата на затлъстяване сред момчетата ще нарасне от 10% на 20%, а при момичетата от 8% на 18% до 2035-а спрямо честотата от 2020 г.

През последните 10 години случаите на проблеми с килограмите при децата се удвояват, а като основна причина експертите посочват нередовното хранене, нездравословните продукти, които влизат в менюто им, както и ниската физическа активност. В началото на новата учебна година ще проверим с какво се хранят учениците – у нас и в Европа. И колко струва обяд за ден в училищата в няколко европейски държави. За целта сравняваме менютата в България, Франция, Германия, Австрия и Великобритания.

За качеството и цената на училищното хранене – гледайте във видеото

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.