Ако не съберем достатъчно подкрепа, ние трудно ще продължим да управляваме, заяви тя

"Ако загубим, няма основание да се откажем от това да подадем оставка”, това заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Румяна Бъчварова.

По темата

 „Не мисля, че беше грешка обвързването на резултата от президентския вот с оставката на кабинета. Става въпрос за политическа отговорност, която ние сме готови да понесем. Ако загубим в неделя, следва конституционна процедура, която дава възможност за съставяне на второ правителство на най-голямата партия. Най-вероятно няма да се опитаме да направим правителство, а ще вървим към избори”, подчерта тя. 

Ние казваме така: Ако не съберем достатъчно подкрепа, ние трудно ще продължим да управляваме, защото гласът на гражданите е особено важен, затова ще поискаме доверието на избирателите отново чрез парламентарни избори. Мисля, че това е достойно политическо поведение, колкото и да крие рискове започнати проекти и започната работа да не бъде довършена", каза още Бъчварова.

Цецка Цачева има реални шансове да спечели на втори тур, и електоралният анализ го показва”, убедена е Бъчварова. 

"Политическият багаж, с който Румен Радев би влязъл в президентството,  не е достатъчен. Освен това тезите му показват обратна посока на тази, в която ние сме вървели в последните десетина години", смята тя. 

А Вие кого ще подкрепите в неделя? Гласувайте в нашата анкета!

Бъчварова коментира и изборите в САЩ. „Резултатите от изборите в САЩ показват една голяма поляризация на обществото.  С идването на новата администрация, България ще трябва да осъществява контакти с нови хора, досегашните контакти с досегашната администрация няма да ни помогнат толкова много и двустранните ни отношения ще трябва да се изграждат с нови хора, а за това трябва време”, заяви тя.