Предвижда се наказанията за лица, осъдени за секс с малолетни, да бъдат отменяни

Законопроект, според който наказанията за лица, осъдени за секс с малолетни, ще бъдат отменяни, ако насилникът се ожени за жертвата, се обсъжда от парламента в Турция и предизвика бурни реакции в обществото, предаде БГНЕС.

По темата

Правителството реагира остро на критиките, че така ще се поощри изнасилването на деца, и каза, че опитите за борба с правните последици от браковете между деца в страната се изопачават.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Законопроектът беше одобрен на първо четене в четвъртък вечерта и ще бъде гласуван отново идните дни.

Ако бъде одобрен, законът ще позволява отмяна на осъдителните присъди на мъже, осъдени за сексуално насилие над малолетна, ако деянието е било извършено без „употреба на сила, заплаха или друга принуда за съгласие” и ако насилникът „се ожени за жертвата”.

Законопроектът беше внесен от управляващата Партия на справедливостта и развитието, но веднага предизвика реакция у опозицията.

„ПСР прокарва текст, който помилва тези, които се оженят за детето, което са насилили”, каза депутатът от опозиционната Републиканска партия Озгур Озел.

В Туитър хаштагът #TecavuzMesrulastirilamaz (Изнасилването не може да бъде узаконено) стана основна тема, тъй като потребителите използваха социалните мрежи, за да изразят възмущението си.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг отрече законопроектът да има нещо общо с узаконяване на изнасилването и посочи, че критиците съзнателно „изопачават” въпроса.

Боздаг подчерта, че законопроектът цели да помогне на двойки, които попадат под ударите на закона, защото не са пълнолетни, но имат интимни контакти и искат да се оженят.

Боздаг се мотивира, че когато от такъв неофициален съюз се роди дете, лекарят сигнализира прокуратурата и бащата бива изпращан в затвора, а майката и детето изпитват финансови трудности.

Министърът призна, че браковете между непълнолетни, за съжаление, са реалност в Турция, но сключващите такива бракове мъже „не са изнасилвачи или сексуални агресори”. Според Боздаг тази мярка ще помогне на около 3000 семейства.

В Турция пълнолетието настъпва на 18-годишна възраст, но браковете между малолетни са широко разпространени, особено в югоизточните райони.