Бойко Борисов обаче нямало да е премиер

Патриотите са готови да направят кабинет, а премиерът в оставка Бойко Борисов беше  категоричен, че ГЕРБ няма да ги подкрепи.

След като дни наред никой освен Росен Плевнелиев не искаше да спасява 43-ия парламент от разпускане, днес спасители се появиха.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Според Патриотичния фронт политическата криза е изкуствено създадена заради ината на Бойко Борисов, който безотговорно подал оставка, защото не успял да задържи цялата власт в държавата.

По тази причина те декларираха готовност да вземат мандат за съставяне на експертен кабинет или за спасяване на този, но без Бойко Борисов.

 „Ние сме готови да приемем мандат в случай че бъде възложен на нас като трета политическа сила”, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Как обаче ще бъде реализиран този мандат остава въпрос на бъдещи неясни събития, срещи и консултации. „ Ще има другата седмица Консултативен съвет по национална сигурност. Ще го заявим там”, уточни Симеонов.

Идея номер едно на Патриотите е да събират съгласие за експертно правителство, което да изкара до края на парламентарния мандат. Идея номер две  -  „Ние сме съгласни да остане и това правителство без този министър председател”, обясни Симеонов.

Този министър-председател обаче попари добрите намерения. „Аз не виждам в ГЕРБ по-подготвен човек от мен, ще дойде ден, в който аз самият съм уморен или преценя и ще там път на другите, както съм давал. Това са лични атаки”, заяви Борисов. Той даде да се разбере, че ГЕРБ няма да си играят на експертно правителство и  че хвърлената оставка е хвърлен камък.

Първите сигурни мандатоносители по конституция са ГЕРБ и БСП. Социалистите също като ГЕРБ са заявили, че няма да правят кабинет. Президентът сам избира на коя трета политическа сила да връчи мандат. При двете кризи досега това беше ДПС, които по съвпадение във вторник също намекнаха за нещо като експертен кабинет.

 „Може да разговаряме с ГЕРБ, с БСП, с Реформаторите, с всички, но с ДПС и с ДОСТ няма да разговаряме”, коментира съпредседателят на Патриотите Красимир Каракачанов. Разговорите с БДЦ били излишни, защото те са съгласни с това. 

Консултативният съвет за национална сигурност при президента ще се проведе на 29 ноември от 10.00 часа.