От фирмата съобщиха, че клиентите им ще си получат парите от застрахователя

Туристическата компания „Алфатур“ обяви несъстоятелност. Това се случва дни преди коледните и новогодишните празници.

Планираните почивки на много българи пропадат, въпреки че туроператорът съобщи, че клиентите им ще си получат парите от застрахователя. Това ще стане до 15 дни, след като клиентът на „Алфатур” представи всички поискани от застрахователя документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите.

От туроператора успокояват, че пътуванията на всички, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени и не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване по хотели.

Според застрахователите става въпрос за 281 договора на 571 клиенти. Сумата на уговорените вече пътувания е близо 717 000 лева. Това означава, че тя ще бъде покрита изцяло от застрахователите. 

В момента се водят преговори с други туроператори, които да поемат екскурзиите на "Алфатур", а парите да им изплатят после. До два дни ще е ясно кои от тях са се съгласили. Така може да се окаже, че хората ще пътуват с друга фирма за празниците. 

По данни на Института за анализи и оценки в туризма около 110 000 души се очаква да пътуват в чужбина за Коледа и Нова година. 4% от тях организирано с туроператори. 

Като основни причини за фалита се посочват революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Турция, в резултат на които компанията е загубила основните си дестинации, формиращи 80% от нейния бизнес.

Едновременно с това, агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ.

„Алфатур“ беше сред водещите туроператори в България в продажбите на организирани туристически пътувания за Турция, Израел, Египет, Тунис, Испания, Португалия, Италия, Малта, Гърция и Дубай.

Гледайте подробности във видеото.