Полицията разследва случая

Продължава да расте броят на загиналите след пиене на козметичен продукт в руския град Иркутск. Жертвите са вече 48, има настанени хора в болница, много от които са в тежко състояние, съобщава ТАСС.

Отровените са пили от продукта "Бояришник", въпреки че на шишетата с лосион е имало предупреждение, че не е за вътрешна употреба. От кметството на Иркутск предприеха разяснителна кампания и призовават да не се употребява козметичния продукт.

Разследването установи, че става дума за фалшифицирана партида от продукта.

Препаратът за вана "Бояришник" е произведен нелегално. Това заяви сенаторът от Иркутска област Виталий Шуба, цитиран от ТАСС. Според федералното следствие отровените граждани употребили течността като алкохолно питие, но тя съдържала концентриран метилов спирт вместо етилов.

"Буквално след 10 минути, който пие, загива", каза Шуба. Според него в момента в Иркутск се издирват клошари, които може също да са пили "Бояришник".

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече станалото "пълно безобразие" и заяви на правителствено заседание, че трябва "просто да се забрани" продажбата на такива препарати. Той прикани МВР да търси отговорност по-специално от фирмите, които продават некачествена продукция със съдържание на алкохол чрез автомати.

По случая е образувано наказателно дело. Общо 7 души са задържани според градското управление на МВР в Иркутск. Заради случилото се в Иркутск е обявено извънредно положение и е забранена продажбата на спиртни напитки.