Реакции на световните лидери след покушението

Руският президент Владимир Путин определи убийството на руския посланик в Анкара като "несъмнена провокация, целяща провала на нормализирането на двустранните руско-турски отношения и уреждането на конфликта в Сирия". 

Държавният глава заяви, че Москва и Анкара ще проведат съвместно разследване, и даде висока оценка за работата на убития дипломат. 

Покушението стана причина за спешен телефонен разговор между Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че целта на убийството е да попречи на политическото решение на конфликта в Сирия. В понеделник вечер той пристигна в Москва, където му предстои да обсъди с колегите си от Русия и Иран решаването на сирийската криза. 

По темата

От руското външно министерство заявиха, че днес е "трагичен ден за историята на руската дипломация".

"Това убийство беше извършено, за да срине отношенията между Турция и Русия", заяви кметът на Анкара Мелих Гьокчек пред болницата, в която бе приет посланикът.

Великобритания и САЩ изказаха съболезнования и осъдиха убийството. 

Държавният секретар Джон Кери определи случилото се като "покушение срещу правата на всички дипломати". 

Премиерът в оставка Бойко Борисов изпрати съболезнователни телеграми до президента на Русия Владимир Путин и до министър-председателя Дмитрий Медведев. Борисов изказва съболезнования от името на българския народ и лично от свое име във връзка с убийството.

„България остро осъжда този акт на терор, за който не може да има оправдание. Моля да предадете на семейството и на близките на посланик Андрей Карлов моята и на българския народ съпричастност към тяхната болка и скръб“, посочва в телеграмите Борисов. 

"Президентът Росен Плевнелиев осъжда остро терористичното нападение  и убийството на посланика на Руската Федерация в Република Турция Андрей Карлов. Българският държавен глава е категоричен, че няма легитимна кауза, която да оправдава радикализма и убийството на хора и подобни атаки трябва да срещнат категоричен отпор от страна на демократичната общност", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на посланика „по възможно най-решителен начин“. В изявлението на международната организация то се определя като "терористичен акт" и се призовава неговите организатори и спонсори да бъдат разкрити и привлечени под отговорност. 

Информация: Николай Кръстев, кореспондент на БНР