Нападателят е бивш полицай

Убиха руския посланик в Турция Андрей Карлов. Дипломатът е бил гост на изложба в галерията за съвременно изкуство в Анкара. Още трима души са ранени при атаката, а нападателят е убит. Той е бивш служител на турската полиция и е бил уволнен при разследването на опита за преврат от 15 юли като участник в терористична организация.

Турската полиция арестува петима души във връзка с убийството, предаде РИА Новости. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА

62-годишният посланик Андрей Карлов бил гост на изложба заедно с други дипломати и представители на медиите. Убиецът му - 22-годишен бивш полицай от частите за борба с безредиците, влязъл в залата като използвал служебната си карта. Той застанал зад дипломата и всички си мислели, че е охрана. 

"Човек, който крещеше "Аллах е велик" зад посланика, каза: "Вие убивате цивилни в Сирия, няма да ви се размине!". Извади оръжие и го насочи първо към посланика и след това към всички останали в стаята. Паникьосахме се и легнахме на земята. Видях нападателя да насочва оръжието си нагоре и за съжаление посланика паднал на земята", разказва Бахар Бакир, очевидец и кореспондент на вестник "Хабертюрк". 

Според оцелели при атаката, нападателят говорел и на руски. Той скъсал няколко от снимките на изложбата и крещял, че никой, който е замесен в случващото се в Алепо, няма да бъде пощаден. 

Съпругата на Карлов - Марина, разказа, че двамата не са имали охрана на събитието. 

Убитият дипломат Андрей Карлов е посланик в Турция от 2013-а година. 

Висш турски служител обяви, че имало индикации, че убиецът на посланика принадлежи към мрежата на духовника Фетуллах Гюлен. Именно него Анкара обвинява за опита за държавен преврат през юли. Майката и сестрата на атентатора вече са арестувани, а официална Анкара обяви, че няма да допусне убийството на дипломата да развали отношенията с Москва.

След атаката руският президент Владимир Путин определи случилото се като "провокация, целяща провал на нормализирането на двустранните отношения и уреждането на конфликта в Сирия". 

По-рано той проведе разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че целта на убийството е да попречи на политическото решение на конфликта в Сирия. В понеделник вечер той пристигна в Москва, където му предстои да обсъди с колегите си от Русия и Иран решаването на сирийската криза.

Премиерът в оставка изпрати съболезнователни телеграми до президента на Русия Владимир Путин и до министър-председателя Дмитрий Медведев. Борисов изказва съболезнования от името на българския народ и лично от свое име във връзка с убийството.

„България остро осъжда този акт на терор, за който не може да има оправдание. Моля да предадете на семейството и на близките на посланик Андрей Карлов моята и на българския народ съпричастност към тяхната болка и скръб“, посочва в телеграмите Борисов. 

Българското външно министерство осъди нападението и всички форми на терор.

"Скърбим за загиналия и поднасяме своите съболезнования на неговото семейство и близки", гласи официалното съобщение.

"Президентът Росен Плевнелиев осъжда остро терористичното нападение  и убийството на посланика на Руската Федерация в Република Турция Андрей Карлов. Българският държавен глава е категоричен, че няма легитимна кауза, която да оправдава радикализма и убийството на хора и подобни атаки трябва да срещнат категоричен отпор от страна на демократичната общност", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

От партия ДОСТ също осъдиха атаката. „Изразяваме искрени съболезнования към семейството, роднините и близките на руския дипломат. Наред с това изразяваме съболезнования и към народа на Русия, защото става въпрос за убийство на представител на цялата държава. Вярваме, че турските власти, които ликвидираха убиеца, ще разкрият и мотивите за терористичния акт”, съобщиха от партията. 

От руското външно министерство заявиха, че днес е "трагичен ден за историята на руската дипломация".

"Това убийство беше извършено, за да срине отношенията между Турция и Русия", заяви кметът на Анкара Мелих Гьокчек пред болницата, в която бе приет посланикът.

Великобритания и САЩ изказаха съболезнования и осъдиха убийството. 

Видеа: Ruptly