БСП: Плевнелиев е генераторът на хаоса в НС и в изпълнителната власт

Новоизбраният президент Румен Радев ще реши кой да управлява страната до предсрочните парламентарни избори. Действащият държавен глава Росен Плевнелиев отказа да назначи служебен кабинет в края на мандата си. Решението му раздели парламентарно представените партии. Според левите Плевнелиев грубо е нарушил Конституцията. Отдясно пък приветстваха решението му да не назначава трети служебен кабинет. 

По темата

„Плевнелиев не предлага Радев да направи кабинет, а той да посочи кой да е министър-председател и Плевнелиев да го назначи, без да има някакви претенции. Румен Радев обаче абдикира. БСП ще си направят един добър пиар преди изборите. Радев дезертира, защото това беше негова отговорност заедно с президента Плевнелиев, за да няма две служебни правителства и да станем за смях”, коментира Цвета Караянчева от ГЕРБ.

„Ние станахме за смях в рамките на един президентски мандат, така че опасността да станем за смях в рамките на няколко седмици мисля, че не е най-голямата. Президентът Плевнелиев трябва да отговори какво прави през този един месец, откакто правителството на Борисов е в оставка. Той ни заминава един месец с преговори, той е генераторът на хаоса в НС и в изпълнителната власт и носи пряка отговорност за това. Сегашният опит да остави правителството в оставка до края на неговия мандат е опит да свали изцяло отговорността от себе си. Той не е търсил никакво политическо решение, а е в основата на политическата нестабилност в България”, коментира Валери Жаблянов от БСП.

А предшественикът на Плевнелиев - Георги Първанов беше категоричен, че решението е в нарушение на основния закон.  

„След един мандат на гафове, грешки и неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията. Не мога да гадая, най-вероятно го спасява от импийчмънт единствено липсата на време”, заяви Георги Първанов.

Президентът получи и одобрение в парламента.

„Това беше най-очакваното и нормално решение на президента, който се държа изключително отговорно. Поведението на Радев е поведение на некомпетентен и страхлив човек”, коментира Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

„Докато генерал Радев не е встъпил в длъжност, няма как да прави каквито и да е действия”, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС.

Междувременно ГЕРБ отново попитаха независим ли е генерал Румен Радев в своите решения. Повод за съмненията - изказване на Корнелия Нинова, че новоизбраният президент няма да участва в съсатвянето на служебен кабинет,  назначен от Росен Плевнелиев.

В същото време в парламента сценаристите на предаването "Шоуто на Слави" внесоха нови предложения за допълнения в промените в Изборния кодекс. Те предлагат райониране на страната относно мажоритарния вот. Предложението е да има 231 района в страната, с които да избираме народни представители и още 9 от тях да бъдат в чужбина. Три от тези 9 ще бъдат в Турция. 

Повече по темата гледайте във видеото.