Машината била открита в иракския град Мосул

България - цел на терористи. При бойни действия в иракския град Мосул са открити компютри на ИДИЛ с информация за подготвяни атентати. В списъка с потенциалните мишени е и нашата страна, твърди бившият шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров.

По темата

Заловените данни се анализират в Обединените арабски емирства. Името на страната ни се споменава във връзка с призиви на лидерите на джидастити за реванш за несполуките в Мосул, казва бившият ни началник на разузнаването.

Той обясни пред NOVA, че не цели да предизвиква необосновани страхове. Ставало дума за професионална оценка на евентуални неблагоприятни тенденции.

България, отдавна, още от 2004 г., не е потенциална, а реална цел. България отдавна е в борба с глобалния тероризъм, в това число и с ислямския”, коментира ген. Киров.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова нито потвърди, нито отрече оповестената от него информация.

От МВР все пак припомниха - въпреки че непосредствена заплаха няма, в Националния контратерористичен център има информация за преминаване на членове на терористични организации и през територията на България. Според Бъчварова скоро в страната ни ще заработи система, която дава информация за потенциалната опасност от всеки един, който преминава границите ни.