Милиони протестираха срещу действията на новия американски президент

Милиони хора от цял свят се включиха в глобален анти-Тръмп протест. Жени, облечени в розово, излязоха по улиците на десетки държави.

Според организаторите протестът цели да покаже нуждата от борба с дискриминацията на жените. Недоволството е насочено срещу Доналд Тръмп, защого той олицетворявал обидното отношение към жените.

По темата

Около 500 000 души се включиха в протеста срещу новия американски президент във  Вашингтон. За да се включа в женския марш, в столицата на САЩ дойдоха и актрисите  Ашли Джъд и Скарлет Йохансон, както и известния документалист Майкъл Муур.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Повече от 600 "сестрински" протеста по целия свят бяха организирани в подкрепа на този във Вашингтон.

"Посланието не е само срещу Доналд Тръмп, а срещу всяка регресивна политическа програма. Гласът ни няма да бъде заглушен от тесногръдие, сексизъм или расизъм. Това не е марш само срещу Тръмп, а марш в подкрепа на равенството между половете и човешките права”, заяви Минди Фрайбанд, която протестира по улиците на Сидни.

Символ на протеста стана розовата, плетена шапка, която организаторите кръстиха PUSSY HAT. Има дори специален сайт, който показва в каква плетка да бъде направена шапката, колко да е голяма и как да се носи.

Протестиращите се опасяват, че новата администрация ще промени много от досегашните прогресивни политики. Веднага след клетвата, страницата на Белия дом за  хомосексуални и транссексуални стана недостъпна, както и онлайн доклада на Трудовото министерство за заетостта на хомосексуалните. Дори страницата на Белия дом за климатичните промени беше заменена с плана на новата власт в областта на енергетиката. 

По темата работиха: Момчил Минков и Ясен Дараков