Инцидентът е станал в хотел на "Златни пясъци"

Джакузи в луксозен хотел прати 4-годишно момиченце в кома. Детето било буквално засмукано от дюза и е с риск за живота. Инцидентът се е случил в „Златни пясъци”.

 „Тя започна да пищи, а аз се опитах да я извадя, но не можех”, разказва майката.

Тя още е в шок. Била с детето си и баба му в джакузито. Малката поискала да се премести по-близо до майка си. Тогава помпата я засмукала.

По темата

„Майка ми започна да вика за помощ. Тогава дойде спасителят и спря вакуума”, разказва жената.

„То всъщност е седнало върху отвор на помпа, която се ползва в съоръжението за изтегляне на водата и филтрирането ѝ и създаваща вакуум”, обясни Десислава Йотова,  говорител на Районна прокуратура – Варна.

Когато успява да измъкне детето си, майката вижда, че отворът е с диаметър около 10 сантиметра и върху него няма решетка.

„Нямаше никакви табели с предупреждения, че има някаква опасност. Аз също не знаех”, заяви пред NOVA майката на пострадалото дете.

Момиченцето е откарано в болницата в тежко състояние, с разкъсвания на органи в коремната кухина. До момента са му направени две операции.

„Вероятно предстоят още, но сега се борим на този етап за живота ѝ. Възможно е да се наложи още веднъж да бъде оперирана, за да ревизираме коремната област”, обясни д-р Румен Христов, детски хирург в МБАЛ „Св. Ана”.

„То е на изкуствена вентилация, в изкуствена кома, както го казвате и със сигурност има и елемент на удавяне, защото това е станало във вода”, обясни д-р Валентин Власков, началник на реанимацията в МБАЛ „Св. Ана”.

Хотелът се управлява от дружество „Златни пясъци“. Отказаха коментар пред камерата на NOVA, а в писмено становище изразиха съпричасност към близките на детето. И готовност за пълно съдействие.

Ден след инцидента хотелът е затворен. Оказва се, че той не работи целогодишно и отваря врати само за големи фирмени мероприятия.

Проверката дали става въпрос за техническа неизправност, или необезопасено съоръжение все още продължава.

Обвинението, което прокуратурата подготвя е за причиняване на средна или тежка телесна повреда, причинена поради незнание или немарливост.