От полицията потвърдиха смъртта на 22 души

Взрив по време на концерт на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър. Има жертви и ранени, съобщава Ройтерс.

Експлозията е станала малко преди 00:33 българско време, на финала на концерта на Ариана Гранде. 

От полицията в града съобщиха, че е потвърдена смъртта на 22 души, а 59 други са ранени. 

Пострадалите са настанени в шест болници в района на Манчестър.

Картина на живо вижте тук:

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

"Концертът приключи и ние започнахме да излизаме по стълбите. Бяхме аз и дъщеря ми. И докато чакахме на опашка, за да излезем, чухме силната експлозия. Хората започнаха да тичат обратно към залата. Всички в залата се обърнаха и се насочиха панически в обратната посока", разказва Дънкан Ръклидж, който е станал свидетел на атаката.

Паниката, която настъпва е неописуема. На място са изпратени повече от 60 линейки, а районът около "Манчестър Арена" е отцепен. Затворена е и железопътната гара, която е свързана със залата. В течение на нощта полицията постоянно актуализираше информацията и съобщаваше детайли около нападението.

"Разглеждаме случая като терористично нападение и на този етап смятаме, че е извършено от един човек. Приоритетът ни сега е да установим дали той е действал сам или е част от мрежа. Мога да потвърдя, че нападателят е загинал на място. Смятаме, че той е носел импровизирано взривно устройство, което е задействал", заявиха от полицията.

Британският северозападен антитерористичен отдел също третира взривовете в Манчестър като терористичен акт, предаде ВВС.

"Ройтерс" цитира представители на американските власти, пожелали анонимност, според които става дума за самоубийствена атака.  CNN съобщава, че мъж, заснет на мястото на трагедията, е идентифициран като възможното камикадзе. 

Концертът тази вечер беше първият от общо трите, които американската певица Ариана Гранде е планирала във Великобритания. На шоуто са присъствали основно тийнейджъри. 

Организаторите на концерта съобщиха, че взривът е станал извън залата, в която се е провеждал концерта - "на публично място, докато хората са напускали залата". 

В социалните мрежи се появи видео, на което се чува звука от експлозията:

Десетки хора споделят в мрежата снимки на техни приятели и близки, които са в неивестност след концерта. Властите съобщи, че всеки, който търси информация за свой близък, може да се обади на спешния телефон: 0161 856 9400.

"Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха", каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс.

"Беше наистина огромна експлозия - блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън", добави тя.  

Всички улици в близост до стадиона са затворени от полицията. Към мястото са изпратени множество линейки и най-малко 50 полицейски автомобила.

Около 03:40 българско време беше извършена контролирана експлозия, но малко след това от полицията уточниха, че взривеният пакет не е съдържал нищо подозрително.

"Беше потвърдено, че става дума за забравени дрехи", съобщиха от полицията в Манчестър. 

Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

В официално изявление британският премиер Тереза Мей осъди „отвратителната терористична атака". „Работим по установяването на пълните детайли относно това, което е смятано от полицията за отвратителна терористична атака“, заяви тя.  

Междувременно, британската полиция арестува мъж във връзка с бомбената атака, предаде Би Би Си. Задържаният е на 23 години. А Тереза Мей съобщи, че властите са идентифицирали нападателя, но засега няма да съобщят името му. 

Председателят на британската Либералдемократическа партия Тим Фарън вече коментира трагедията.  „Това е шокиращо и ужасяващо нападение срещу деца и млади хора, които просто са се радвали на концерт“, заяви Фарън.

Представители на основните политически партии във Великобритания обявиха, че отменят предизборните си прояви, за предсрочния парламентарен вот на 8 юни. Вътрешния министър осъди ужасното нападение.

Британският министър на националната сигурност Бен Уолъс призова към бдителност и определи взрива като нападение.„В светлината на нападението в Манчестър бъдете нащрек и ако видите нещо съмнително, обадете се на телефоните на горещата линия за антитероризъм“, заяви Уолъс.

Председателят на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин също коментира експлозията. „Ужасяващ инцидент в Манчестър. Мислите ми са с тези, които са пострадали и заедно с нашите брилянтни спешни служби“, написа опозиционерът в Twitter. 

Певицата Ники Минаж също коментира трагедията в профила си в Twitter. “Сърцето ми е Арина и семействата на всички, пострадали или присъствали на трагедията“.

Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала. Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят. 

 "Манчестър арена" е най-голяма зала (фактически покрит стадион) в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви. 

Живеещите в района на концертната зала отвориха вратите на домовете си за всички, които имат нужда от подслон в тази напрегната нощ. Хората, които предлага помощ, публикуват съобщенията си с хаштаг #RoomforManchester. 

Малко след взрива Facebook активира функцията си "Safety Check", благодарение на която всеки, присъствал на шоуто, може да съобщи на всичките си приятели в социалната мрежа, че е добре. Активно се споделя и призива: "Молете се за Манчестър" ( подобен на призива, който се разпространяваше след атаките в Париж преди повече от година, при които бяха убити 130 души).

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.