Той бъде на визита в града в навечерието на националното поклонение и възпоменание

Принц Уилям ще посети Крайстчърч през април, за да почете паметта на жертвите от стрелбата в двете джамии, обяви в сряда премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Визитата на принца ще се проведе в навечерието на националното поклонение и възпоменание.

Ардърн заяви, че кралската визита следващия месец и службата в памет на жертвите имат за цел да подкрепят мюсюлманската общност след масовото убийство в средата на март. Според нея херцогът на Кеймбридж е "готов да покаже подкрепата си за града след тази атака". Принц Уилям ще представлява баба си - кралица Елизабет II, която е официалният държавен глава на бившата британска колония.

Принц Хари и Меган отдадоха почит на жертвите на атаката в Крайстчърч (СНИМКИ)

"Херцогът ще се срещне със засегнатите от нападението и ще отдаде почит на състраданието и солидарността, които проявиха жителите на Нова Зеландия през последните седмици", се казва в изявление на двореца Кенсингтън.

Джасинда Ардърн каза още, че на събитието се очаква да присъстват представители на 59 държави, включително австралийският премиер Скот Морисън.

Принц Уилям вече има силна връзка с Крайстчърч и околния район Кентърбъри. Той го посети и след разрушителното земетресение от 2011 г., в което са загинаха 185 души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.