Премиерът инспектира АМ "Европа" и откри завод в Костинброд

Премиерът Бойко Борисов разкритикува президента Румен Радев, че е отправял забележки по адрес на правителството през уикенда от неподходящо място и в неподходящо време - годишнината от боевете на връх Шипка.

"Не му отива на Шипка, на такъв ден да говори такива неща", възмути се министър-председателят по адрес на Радев. "Предишния ден в сряда на МС дойде светкавично, изненадващо за мен писмо за съгласуване за смяната на шефа на НСО. Вкарах го в Министерски съвет, гласува се и сега трябва да си решава кой ще назначи", уточни Борисов пред журналисти. Нивото на инвестициите и износа са отговор на всички критики, категоричен е Борисов.

Той заподозря за поръчкови въпросите по темата за назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия и защити авторитета му. 

"Пламен Георгиев е с хиляди награди, с няколко милиарда задържани левове, с няколко езика. Има достатъчно езикова подготовка. Това е някаква поръчка от една седмица", заяви Борисов в отговор на питането защо е избрал бившия шеф на КПКОНПИ. Коментарите Борисов направи в завода на Coca-Cola в Костинброд, където бяха открити нови мощности за над 34 млн. лв.

Правителството очаква чуждите инвестиции за 2019 г. да надхвърлят 2 милиарда, стана ясно по време на поредната инспекция на премиера Бойко Борисов по трасетата на страната, този път на АМ "Европа". Борисов инспектира докъде е стигнал строежът на път за завода. Придружаваха го министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той рапортува, че теменужките, които са застрашен вид, са внимателно преместени от маршрута на магистралата.

"Много ми е кеф така - първо минаваме по нивите, после минаваме на чакъл и след това на асфалт", коментира Борисов, след като направи разликата от предишното си посещение на строежа. И намекна отново по повод критиките на президента, че Радев се дразни от строителните успехи на кабинета. "Затова много се дразнят другите институции, няма какво да покажат. Взели сме решение, инвестирали сме, построили сме и сме го дали на хората", обобщи Борисов.

Президентът нападна Борисов: Скандалите са в правителството (ВИДЕО)

30% са напреднали за месец и половина строителните дейности, пресметна Нанков. Икономическият министър пък наблегна на факта, че инфраструктурата е много важна за чуждите инвеститори и те вече имат конкретни очаквания.

"Без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде. Това е изключителен приоритет", коментира Караниколов, като уточни, че инвестицията на завод е за над 34 млн. лв., а държавата се ангажира да изгради съпътстваща инфраструктура за 1,8 млн. От началото на годината имаме сертифицирани 15 инвеститори, работи се по 70 инвестиционни проекта, добави министърът на икономиката. Очаква се чуждите инвестиции да надхвърлят 2 милиарда лева за 2019 г., анонсира още Караниколов. Средно на година те са се движели по над 1,6 млрд. От миналия юни до този момент са разкрити нови 7 хил. работни места благодарение на инвеститорите, съобщи още Караниколов.

Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1 777 814 лева, потвърди след посещението на завода и премиерът. "Асфалтът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати", заключи Борисов.

Преди да открие новините мощности на завода в Костинброд, Борисов направи инспекция и на строежа на АМ „Европа”.

Минути след това лидерът на социалистите – Корнелия Нинова атакува премиера във Facebook . „Цинизъм е да се хвалиш със строителство на пътища в деня, в който се навършва една година от катастрофата край Своге, която отне 20 човешки живота…Експертизата доказа некачествено строителство”, написа тя в социалната мрежа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.