На днешната дата са основани много компании

По случай днешния Международния ден на хумора и шегата, в. "Дейли експрес" и Интернешънъл бизнес таймс предлагат няколко любопитни факта за 1 април:

- Освен като Ден на шегата, 1 април е известен и като Ден на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.

- От 2004 г. 1 април е и Ден на хумора и фосилите, в който природозащитници правят демонстрации срещу употребата на фосилни горива.

- В Древен Рим на 1 април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.

- Първата известна връзка между 1 април и шегата е в "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър.

- На 1 април 1698 г. мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната церемония по "къпане на лъвовете".

- От 16 век децата във Франция празнуват с "априлска риба", като лепят рисунки на риби на гърба на други хора.

- На 1 април 1889 г. на пазара в Чикаго е пусната първата миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, заявила, че "машината мие по-бързо от прислугата й".

- На 1 април са основани и много компании, сред които производителят на дъвки "Риглис" през 1891 г. и "Епъл" през 1976 г.

- На този ден през 1957 г. Би Би Си съобщава, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и показва кадри на хора, които берат фиде от дървета.

- На 1 април 1945 г. мощно цунами отнема няколко живота, но населението на тихоокеанските острови приема предупреждението за опасност като първоаприлска шега. 

Източник: БТА