До момента има над 100 вторични труса

Расте броят на жертвите след земетресението в Индонезия. До момента загиналите са 252-ма, сред които има и много деца, съобщи Ройтерс. Ранените са стотици и властите предупредиха, че броят на жертвите вероятно ще нарасне.

Земетресението с магнитуд 5,6 засегна планински райони в най-гъсто населената индонезийска провинция Западна Ява, като нанесе значителни щети на град Чианджур. Най-малко едно село бе затрупано под свлачище. 

Жертвите след земетресението в Индонезия са над 160

Президентът Джоко Видодо пристигна днес в Чианджур, за да да насърчи спасителите. "Моето указание е да се даде приоритет на спасяването на жертвите, които още са под развалините", заяви той. Той изказа съболезнованията си на пострадалите и обеща спешна правителствена подкрепа. 

​Оцелели се събраха снощи на паркинга на болницата в Чианджур. Стотици полицаи са изпратени да помагат в спасителните операции, съобщи говорителят на националната полиция Деди Прасетьо пред държавната информационна агенция Антара. 

Трус на индонезийския остров Ява, загинали са 160 души (ВИДЕО)

Спасителните дейности са затруднени и от прекъсване на електричеството в някои райони и повече от 100 вторични труса. Разположена на така наречения Огнен пръстен, силно сеизмична зона, Индонезия често е изложена на опустошителни земетресения. През 2004 г. земетресение с магнитуд 9,1 край остров Суматра в в северната част на Индонезия предизвика цунами, което засегна 14 държави и отне живота на 226 000 души.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА