Огромен пожар нанесе сериозни щети на парижката катедрала

„Нотр Дам” беше почти история. Известната катедрала в Париж бе почти напълно унищожена при пожара през април 2019 г. Тогава изцяло изгоря и дървеният покрив.

Реконструкцията беше обявена за основен приоритет. За целта бяха дарени повече от 830 милиона евро. И така, в края на 2024 г., „Нотр Дам” трябва отново да отвори врати.

„Нотр Дам” отваря отново врати в края на 2024 г.

За да се спази срока идва помощ и от Германия. В стъкларската работилница на катедралата в Кьолн се ремонтират четири прозореца от парижката катедрала. С тази нелека задача са се заели Катрин и нейният екип. Те обикновено се грижат за многото прозорци на Кьолнската катедрала, някои от които са на повече от 700 години. Екипът почиства, възстановява, лепи и извършва всичко необходимо за съхранение на сградата за бъдещето.

Четирите прозореца от „Нотр Дам” са доставени с много усилия. Първо екипът трябвало да ги почисти, тъй като от пожара върху тях се натрупал токсичен оловен прах.

Отвориха странните оловни саркофази, открити под "Нотр Дам"

Пострадал е и трезорът на „Нотр Дам”, поради което се наложило да бъдат премахнати прозорците. Екипът на Катрин разполага с около 700 хиляди евро и 13 месеца за ремонта. В срок трябва да бъдат обработени внушителните 100 квадратни метра стъклопис. Всички повреди и ремонти се документират до най-малкия детайл, за да се възстановят прозорците в първоначалния им вид. Екипът рисува върху тях с историческата техника. Те са от 1965 г. и са дело на френския стъклописец Жак Льо Шевалие. Някои от неговите техники представляват особено предизвикателство, тъй като той рисувал с палеца си.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.