Те са били заровени под катедралата преди стотици години

Археолози със защитно облекло отвориха двата странни оловни саркофага, открити заровени под Нотр Дам в Париж. След като известната катедрала изгоря до основи през 2019 година, под отломките бяха открити редица невероятни находки. Сред тях бяха два необичайни оловни саркофага, заровени под катедралата преди стотици години.

"Нотр Дам" може да отвори врати още през 2024 г.

Внимателно отваряйки саркофазите с предпазни дрехи заради оловото, изследователи от университета в Тулуза са открили тленните останки на двама богати мъже.  Едното от телата е било идентифицирано като Антоан дьо ла Порт, благодарение на епитафия, която е останала до голяма степен незасегната от времето. „Това е тялото на г-н Антоан дьо ла Порт, каноник“, гласи епитафията. „Починал на 24 декември 1710 година, на 83-годишна възраст. Почивай в мир”.

Ковчегът е бил направен от олово, за да помогне за запазването на тялото – ритуал, достъпен само за богатите от онова време. Ковчегът обаче е бил повреден и тялото е било в напреднал стадий на разложение. Запазени са били само костите, косата и няколко фрагмента от текстил. Костите показват доказателства за заседнал начин на живот, както и за подагра - заболяване, което понякога се причинява от прекомерно ядене и пиене, обясняват археолозите.

Откриха древен саркофаг под "Нотр Дам"

Дьо ла Порт е бил каноник, според археолозите, което и обяснява разположението на ковчега му под централната част на базиликата, обикновено запазена за важните особи. През живота си той е бил влиятелен и богат, поръчал е няколко картини, които сега са изложени в Лувъра, и е платил за ремонт на самата катедрала.

Самоличността на обитателя на втория саркофаг обаче остава мистерия. Тялото изглежда е на мъж на възраст между 25 и 40 години, който вероятно е яздил коне от ранна детска възраст. По черепа и корема му са открити листа и цветя. Въпреки че е бил положен в част от катедралата, която предполага важност или известност, все още не е известно кой е той, нито през кой век е живял. Костите показват признаци на хронично заболяване, докато повечето от зъбите му са били унищожени преди смъртта му. Учените са открили и признаци на деформиран череп. Понастоящем с прякора "Кавалеристът“, археолозите все още имат надежда, че ще успеят да идентифицират тялото.

„Ако датата на смъртта му е била около втората половина на 16-и век или началото на 17-и век, може да сме в състояние да го идентифицираме в регистъра на смъртните случаи, с който разполагаме“, заяви водещият учен Кристоф Бесние на пресконференция. "Ако е починал по-рано, вероятно никога няма да разберем кой е той”. „Черепът на конника беше отрязан и гърдите му бяха отворени, за да бъдат балсамирани“, каза професорът по биологична антропология в университета в Тулуза, Ерик Крубези. „Това е обичайна практика сред благородниците след средата на 16-ти век“, допълни той.

Засега експертите смятат, че причината за смъртта му може да е хроничен менингит в резултат на туберкулоза. Екипът ще продължи да изследва телата и ще публикува още открития през следващите месеци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.