Преди шест години пожар изпепели покрива ѝ

В края на 2024 г. богомолци и посетители ще могат отново да посещават парижката катедрала „Нотр Дам”. Ремонтът на катедралата напредва бързо, след като преди четири години пожар изпепели покрива ѝ, съобщиха официални представители, цитирани от БГНЕС.

Ген. Жан-Луи Жоржелен, който ръководи проекта по реконструкция на катедралата, каза, че емблематичният ѝ шпил ще бъде издигнат наново.

Отвориха странните оловни саркофази, открити под Нотр Дам

„Моята задача е катедралата да отвори врати през 2024 г. И ще го направим. Всеки ден в столицата и в страната близо 1000 души работят за възстановяването на „Нотр Дам”, каза ген. Жоржелен.

Френският министър на културата Рима Абдул-Малак обаче каза за Асошиейтед прес, че  дейности по реновацията ще има и през 2025 г.

Френски занаятчии възстановяват витражите на Нотр Дам (ВИДЕО)

Филип Жост, управляващият директор на държавната агенция, която контролира изпълнението на реконструцията, отбеляза, че резултатът „ще остане верен на оригиналната архитектура”, защото изпълнението на проекта се придържа към „изчезналите форми на катедралата” и към материалите и конструктивните методи от Средновековието.

Откриха древен саркофаг под "Нотр Дам"

Реконструкцията започна миналата година, след повече от две години работа по укрепването на монумента. Властите решиха да възстановят шедьовъра на готическата архитектура от 12-и век в предишния му вид. Проектът предвижда и възстановяване на 93-метровия шпил, добавен през 19-и век от архитекта Йожен Виоле-льо-Дюк.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.