Катедралата трябва да бъде възстановена до 2024 г.

Когато Нотр Дам дьо Пари претърпя значителни структурни щети при голям пожар, по-голямата част от витражите на историческата катедрала успяха да издържат на топлината и пламъците. Те обаче бяха силно замърсени с дим и прах, които блокираха външната светлина и засенчваха гамата от цветове на 170-годишното стъкло.

Повече от три години след огромния пожар осем производителя на стъкло от Франция започнаха операция за почистване и възстановяване на 39 високи прозореца на средновековната катедрала.

Камбаните на "Нотр Дам" звъняха, призовавайки за мир в Украйна (ВИДЕО)

 „Има основна фаза на почистване, за да се отмият както прахът от пламъците, така и мръсотията, получена от човешкия дъх, както и саждите от свещи, за да можем да върнем прозорците на мястото им и да върнем пълната яркост на Нотр Дам“, каза Винсент-Пети ,ръководителят на едноименната компания за стъклописи в Троа.

Катедралата е затворена за реставрация, откакто пожарът през април 2019 г. разруши покрива и кулата й.

Целта е катедралата, която датира от 12 век, да бъде отворена отново до 2024 г., когато Франция е домакин на Олимпийските игри.

Френски режисьор започна снимките на филма за пожара в "Нотр Дам"

Стъклените прозорци на Нотр Дам са създадени от архитекта Юджийн Виолет льо Дюк. Майсторът стъклар Марешал дьо Мец създава витражите на сакристията на катедралата.

„Нашата задача днес е да възпроизведем онази колоритна вибрация, която Марешал дьо Мец и Виоле-ле-Дюк искаха да пресъздадат през 19-ти век“, каза Винсент-Пети.

Работилницата на Кьолнската катедрала в Германия също помага за реконструкцията, като реставрира витражите на четири високи прозореца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.