Снимачна площадка е катедралният храм "Св. Стефан" в Бурж

Френският режисьор Жан-Жак Ано започна снимките на филма за пожара в катедралата "Нотр Дам" от април 2019 г., съобщи ТАСС. Снимачна площадка е катедралният храм "Св. Стефан" в Бурж, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Започва реставрацията на главния орган на "Нотр Дам"

"Бяхме във всички големи църкви във Франция в търсене на тази, която като "Нотр Дам" ще обединява в себе си лирика, поезия и дълбока духовност. Всички гласуваха за Буржката катедрала и тя наистина е великолепна", каза Ано пред журналисти.

Той сподели, че получил предложението да заснеме филм за пожара от ръководителя на френското киностудио "Пате" Жером Сейду. "Попита ме дали ще ме заинтересува такъв проект. Още същата вечер му дадох съгласието си и го предупредих, че няма да бъде документален филм", каза режисьорът.

ГОДИНА ПО-КЪСНО: Камбанен звън напомни за пожара в "Нотр Дам" (ВИДЕО)

Той обясни, че преди да пристъпи към работата върху сценария, е разговарял с пожарникари, участвали в потушаването на пламъците в катедралата. "Никога не съм писал сценарий толкова бързо. Но той на 98 процента отразява случилото се в действителност", каза Ано. Във филма ще бъдат включени и архивни кадри, видеозаписи от мобилни телефони и телевизионни камери. Ано каза, че главен герой във филма ще бъде самата катедрала, около която се развиват събитията.

Секат 200-годишни дъбове за възстановяването на "Нотр Дам" (ВИДЕО)

"Във филма ще бъдат и всички, помогнали да се спаси "Нотр Дам", включително и пожарникарите, които се опитваха с вода да охладят строителните скелета, за да не рухнат", добави той.

Жан-Жак Ано е автор на филми като "Името на розата" (1986), "Седем години в Тибет" (1997), "Враг пред портата" (2001). Очаква се филмът за пожара в парижката катедрала да излезе през април 2022 г. 

Източник: БТА