"От СРЗИ ми дадоха едва половината от заявените флакони. Казаха, че и те трябва да работят с нещо", заяви д-р Станислава Крайселска

В разгара на кампанията за поставяне на новата ваксина срещу COVID-19 през последните дни лични лекари в София сигнализираха, че им се отпускат само половината от заявените количества ваксини. 

„Имам около 50 пациенти, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Събраха се през последните 10 дни. Миналата седмица пуснах заявка до СРЗИ за 12 флакона от ваксината. Отидох и ми бяха дадени само шест флакона, защото и „те нямало с какво да работят”. Това обяснение дойде на 4 октомври, сряда”, каза в ефира на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска.  

Заради COVID-19: Затягат мерките в училища и детски градини

По думите ѝ от СРЗИ я помолили да дойде след няколко дни, за да получи останалите флакони от ваксината срещу коронавирус. „Този понеделник, на 9 октомври, когато отидох отново до СРЗИ, пак поисках ваксини. Не ми дадоха и се прибрах с листче с телефон, на който да проверявам кога има налични”, посочи д-р Крайселска.

Тя каза още, че проблемът с регистрацията на антигрипните ваксини за хората над 65 години, вече е решен. 

СРЗИ изпрати позиция до NOVA във връзка с твърденията на д-р Станислава Крайселска в ефира на "Здравей, България". От Здравната инспекция посочват, че общопрактикуващият лекат не е заявявала ваксини срещу COVID-19 в Столичната Регионална здравна инспекция по надлежния ред и изпреварвайки колегите си, които са спазили правилата, е поискала 6 флакона на място и те са ѝ дадени. 

От институцията изпратиха и собственоръчно подписаното от д-р Крайселска заявление, което е подпечатано с личния ѝ печат.

"Информираме ви също, че към днешна дата – 11.10.2023 г. в 10.00 ч., тя е приложила 19 дози и разполага с налични 17 дози за ваксиниране на пациентите си, по справка от Информационната система", уточняват от СРЗИ. 

И допълват: "Столичната Регионална здравна инспекция е поела ангажимент да помага на трудноподвижните и болни хора на територията на града, които са заявили желание за ваксина срещу COVID - 19 и е създадена организация съвместно със Спешна помощ – София, за осъществяването на тази дейност, поради което в РЗИ е задължително да има резерв дози, които да обезпечават този процес. Отчитайки повишения интерес към обновената ваксина срещу COVID – 19, Министерството на здравеопазването е договорило следващата доставка на ваксините за България да се реализира 10 дни по-рано от планираната дата и на 23.10.2023 г. се очаква да пристигнат 89 280 дози". 

Целия разговор гледайте във видеото.