Дебатът започна с коментар на премиера

Народното събрание прие оставката на министър-председателя Николай Денков. Преди това да стане факт в пленарната зала се чуха остри коментари.

Дебатът започна с реплика на премиера. От парламентарната трибуна той обясни, че неговата оставка не е политическа игра, а е спазване на поетия ангажимент към управленската програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По думите му единственото, което не е свършено към момента, е назначаването на регулатори. По думите му това трябва да бъде основен ангажимент на бъдещето управление.

„Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от декларацията. Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации, сме готови да продължим напред. Позволете ми да благодаря на Мария Габриел, министрите от кабинета и на народните представители, които подкрепяха това правителство”, коментира той.

Денков направи и оценка на свършеното от него и министрите му. И се похвали с успехи в редица сектори. След изказването си премиерът напусна залата, което ядоса опозицията.

Денков: Оставката ми не е политическа игра, а спазване на дадена дума

„Този човек бяга от българските граждани и парламента. Къде е правителството? Трябва с решение на НС да го задължим принудително да бъде доведен в пленарна зала и да чуе това, което ще му кажем. Денков дойде, изрецитира една камара лъжи, стана и избяга. Върнете премиера беглец обратно в зала”, заяви Георги Свиленски от БСП.

Критика дойде и от „Възраждане”, и ИТН.

„Имаме всичко друго, но не и морал в управлението. Поредно падение на ПП, ДБ, ДПС и ГЕРБ. Оставка, неможачи”, призова Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Когато корабът потъва, първи бягат мишките. Това което се случва днес, трябваше да стане преди 9 месеца, защото токова гнусно, вредно и жалко управление не е имало в българската история”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

Денков и Габриел с първи коментар за споразумението за управление на ГЕРБ

Денков: Въпреки че диалогът в правителството беше взривяван неведнъж, изпълнихме всички точки от декларацията

В дебатите се включиха и от ПП-ДБ. От трибуната Кирил Петков защити работата на правителството.

„В историята на България няма примери като този премиер да си дава оставката, защото си е дал обещанието. Властта за нас не е крайна цел, тя е средство за промяна”, каза Петков.

„На академик Денков му се падна да изпълнява тази роля в едно особено трудно време на много болезнено обществено разделение. Това си личи по атмосферата в залата - тоталната безидейност, падане на все по-ниски нива на пошлост и човешка мизерия”у твърди съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

От ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase