Много от жителите на Донбас предпочитат да се сражават, вместо да станат бежанци

Хиляди цивилни от района на Донбас в Източна Украйна се изправят пред ужаса на руските нападения, разказва Voice of America (VOA). Това става след падането на град Авдeeвка - крепост, която украинците защитават от почти 10 години. Сега много от хората там бягат на запад. Някои обаче предпочитат да останат и да се сражават, вместо да се превърнат в бежанци.

Делян Георгиев: Истината за цивилните жертви на конфликта между Русия и Украйна преди началото на войната

Катерина живее в едно от селата западно от Авдеевка, което все още е под украински контрол. Тя изпраща 15-годишната си внучка Таня на безопасно място, далеч от фронтовата линия. Катерина, обаче е категорична, че предпочита да посрещне войната, отколкото да бяга.

На гарата има и много войници, които са се сражавали в кървавата битка при Авдеевка, но най-накрая се прибират у дома. Един от тях е Моня. През последните две години той е напускал фронтовата линия само два пъти. По време на хаотичното отстъпление от Авдеевка се запознал с Таня и нейната баба и сега той ще помогне на младото момиче да отиде при майка си в Централна Украйна, разказа Voice of America.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase