Георгиев е част от последната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Източна Украйна

Делян Георгиев е част от последната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Източна Украйна. Той знае истината за цивилните жертви на конфликта преди Владимир Путин да нахлуе в Украйна. Своят опит и преживявания той сподели в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Георгиев се включва в мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в края на 2018 година. ОССЕ влиза в Украйна през март 2014 година, когато Русия анексира полуостров Крим. Организацията има офиси в Киев, Харков, Лвов, Одеса, Херсон, Донецк и Луганск. През септември същата година се сключват Минските споразумения, чиято цел е да се спрат сблъсъците в Донбас, където проруски сепаратисти провъзгласяват независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни република. След това сред задачите на ОССЕ се включва и съблюдаване на договорката за прекратяване на огъня. Делян Георгиев пристига в Донецк, където е първоначално разпределен. Членовете на мисията на ОССЕ в района не са въоръжени. 

Той споделя, че не имало никакви проблеми от местните хора, не е имало враждебно отношение към служителите от мисията. Георгиев разказа, че се е занимавал с наблюдение на човешки измерения, което включва голям кръг от задачи, една от които е наблюдение и потвърждаване на цивилните жертви на конфликта. Той посочи, че другата задача е достъп до комунални услуги, тъй като хората в тези райони са били обезпечавани от мисията.

Сблъсквал съм се със сепаратисти от Донецка и Луганска република, при всяко влизане и излизане в територията. „Те правеха обстойни проверки на персонала на ОССЕ, макар че им беше забранено“, допълни той.

След атаката над Белгород властите в Русия започнаха да преместват жителите

Георгиев каза, че през 2014 г. са били отвлечени петима служители на ОССЕ, а същата година патрул е бил задържан от формирования на републиката.

По време на мисията си, Делян Георгиев става свидетел на покъртителни човешки истории и житейски драми, на семейства, разделени от войната. Тъмната сянка на войната обгръща района на Донбас. 

Живот под обстрел: Как киевчани се справят след поредната руска атака

Георгиев заяви, че твърдението на Русия, че е имал умишлен обстрел на цивилни не е вярно. „До подписването на Минските споразумения има формирани доброволчески отряди и от двете страни, абсолютно неконтролируеми. Те са водели военни действия в населените места, като в повечето случаи са стреляли хаотично. Оттук идва и големият брой жертви за 2024 г.“, разказа той. „Това са над 2040 цивилни загинали, в това число и 298 екипаж и пасажери на малайските авиолинии“, допълни Георгиев.

Самолетът е свален с ракета Бук. Сред жертвите има 80 деца. Организатор на атентата е предводителят на сепаратистите Игор Гиркин, който беше провъзгласен за министър на отбраната на т.нар. Донецка народна република. Той беше осъден задочно на доживотен затвор в Хага. Гиркин, който избяга в Русия, беше арестуван през лятото на 2023 година, едва след като започна яростно да критикува Владимир Путин заради начина, по който руската армия води войната в окупираните части на Украйна. Срещу него беше повдигнато обвинение за организиране на бунт и метеж срещу официалните власти в Кремъл.

Делян Георгиев няма да забрави срещата си с жена, която е станала жертва на една от мините, с които са осеяни горите край Хорливка. Той разказа и историята за войник от сепаратистите, който убива собствената си дъщеря. Георгиев си спомня и за историята на човек, който е живял в дом, в чийто покрив е имало невзривен снаряд. Такива също влизат в задълженията на мисията на ОССЕ в Украйна – да регистрират пораженията върху цивилната от двете страни на линията на контакт.  

Той заяви, че хората не са вярвали, че Русия ще нахлуе в Украйна.

На 24 февруари, когато започва войната в Украйна, Георгиев е в Краматорск. Той не е знаел какво се случва, след което е видял в телефона си изявлението на Путин за началото на „военната операция“. Той разказа за начина, по който хората са понесли новината за нападението.

Повече от разговора гледайте във видеото.