Анкара обеща да сложи край на заплахата от групировката ПКК

От две години турските сили предприемат военни действия в съседен Северен Ирак срещу бази на терористичната групировка Кюрдска работническа партия, която десетилетия наред се бори за правата на кюрдското малцинство в Турция, разказва Voice of America (VOA). Сега президентът Реджеп Ердоган обещава да сложи окончателно край на заплахата, която представляват групировката и нейните филиали в съседна Сирия.

„Това ще е заплаха за целите на ПКК, които са разположени на приблизително 330 км от границата с Ирак. Чрез обезопасяването ѝ се очаква да се създаде нов 40-километров коридор за сигурност, подобен на този в Сирия“, казват властите.

Този месец Анкара получи подкрепа от Багдад във войната си срещу кюрдската групировка, след като Ирак официално я забрани. Ердоган също така развива тесни връзки с ръководството на полуавтономното регионално правителство на Иракски Кюрдистан. Според анализаторите това сътрудничество е важно, за да успее Анкара да постигне целите си.

Frontex утроява служителите си по границата ни с Турция (СНИМКИ)

През април е планирано посещение на Ердоган в полуавтономното регионално правителство на Иракски Кюрдистан и в Багдад, където се очаква темата да бъде основна в дневния ред.

Според анализатори засилената двустранна търговия, както и увеличаването на международния транзит през Ирак за Турция, дават на Ердоган нови лостове за влияние върху Багдад, пише VOA.

„Пътят, свързваш град Басра с турската граница, ще донесе милиарди долари в хазната на Багдад. За да бъде реализиран този проект, трябва да има стабилност и сигурност в Ирак. Може да се каже, че Анкара иска да включи борбата срещу ПКК в рамките на този проект“, казват експерти.

Анализатори обаче предупреждават, че щабът на кюрдската групировка се намира в планинския иракски регион Кандил, граничещ с Иран. Това означава, че всяка операция ще изисква сътрудничеството на Техеран.

„Планината Кандил е разделена между Иран и Ирак. Винаги, когато в региона се планира и провежда операция, те отиват в Иран, където имат убежище и после се връщат обратно. Така че тази мисия трябва да бъде проведена с помощта на иранските сили, но за това няма гаранция. Ще видим какво ще се случи“, допълват властите в Турция.

Съперничеството между Турция и Иран се засилва. Според анализатори Техеран може да не е склонен да се съобрази с исканията на Анкара, което допълнително ще повиши напрежението, съобщава VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)