Стотици гърци излязоха днес на улицата в Атина по призива на профсъюзите, за да протестират срещу новите мерки за икономии, произтичащи от постигнатото споразумение между гръцкото правителство и кредиторите от еврозоната и МВФ...

Стотици гърци излязоха днес на улицата в Атина по призива на профсъюзите, за да протестират срещу новите мерки за икономии, произтичащи от постигнатото споразумение между гръцкото правителство и кредиторите от еврозоната и МВФ.

 

Двата основни синдиката – ГСЕЕ, който представлява заетите в частния сектор, и Адеди - на държавните чиновници – призоваха да се даде \"отпор на социалното варварство\" след съобщението за ново затягане на коланите, което се изисква от населението, с цел да бъдат оздравени публичните финанси на свръх задлъжнялата Гърция и да се даде тласък на икономиката.

 

\"Настояваме за различна икономическа политика с мерки за развитие и социални мерки, които да запазят работните места и да увеличат нашите социални и икономически права\", се посочва в общо комюнике на двата профсъюза.

 

Кредиторите обещаха в петък нова помощ за Гърция, за да й спестят банкрут и излизане от валутния съюз, освен помощта, отпусната преди година, но в замяна на засилване на бюджетния контрол върху страната. /БГНЕС