Решението идва, след като агенцията намали рейтингите на 9 страни от еврозоната...

Агенцията \"Стандарт енд Пуърс\" понижи рейтинга на спасителния фонд на еврозоната с един пункт до два пъти \"А\" положителен.

 

Решението идва закономерно, след като агенцията намали рейтингите на девет страни от еврозоната и предизвика критиките на Брюксел.

 

Основният аргумент на \"Стандарт енд Пуърс\" е, че понижените рейтинги на Франция и Австрия могат да навредят на способността на европейския спасителен фонд да осигурява евтини заеми.

 

Въпреки че повечето страни от еврозоната гарантират облигациите, издавани от фонда, неговият рейтинг зависи от страните с троен рейтинг \"А\".

 

Четирите страни, останали с подобен рейтинг, нямат достатъчно гаранции за заемния капацитет на фонда от 440 милиарда евро. В петък \"Стандарт енд Пуърс\" намали рейтинга на девет страни и това предизвика гневните реакции на еврокомисията.

 

Останалите две рейтингови агенции - \"Муудис\" и \"Фич\", обаче не промениха оценките си. Тази седмица трябва да стане ясно дали частните кредитори на Гърция, ще опростят половината от заемите.