Така посъветваха IT-компаниите президента по време на среща в Сиатъл..

 

В Сиатъл на работна среща с президента Плевнелиев представители на някои от най-големите високотехнологични компании в света дадоха своите препоръки за развитието на родния IT-бизнес. Експертите посочиха, че е необходимо държавата да стимулира малките фирми и малките идеи, за да се надява на успешно бъдеще в този перспективен сектор на икономиката ни.


България трябва да изгради елитен изследователски институт, да подсигури достъп до най-новите технологии за възможно най-голяма част от населението и направи нужното, за да задържи най-добрите си специалисти в страната. Според ръководителите на компании като „Майкрософт", „Гугъл" и „Амазон" само по този начин може да се създаде благоприятна среда за развиване на успешен български ИТ-бизнес.

 

Като друг важен фактор експертите посочиха необходимостта от изграждането на център, където компютърните специалисти да се събират на едно място, да обсъждат идеи, да стартират проекти.

 

Президентът Плевнелиев имаше готов отговор като представи проекта „София Тек Парк", за чието изграждане вече са осигурени 100 млн. евро. Държавният глава уточни, че модерният парк ще даде именно тази основа за ИТ-бизнеса, за която говорят специалистите в Сиатъл. Събеседниците на президента окуражиха страната ни да продължи с реализацията на парка, като обещаха да се включат във финансирането на амбициозния проект, целящ да превърне София в балкански център на високите технологии.

 

Репортер: Олег Иванов

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.